1 av 2
- Foto: Cyril Patamwbe
2 av 2
- Foto: Cyril Patamwbe

Sexslavar i Sverige hotas med voodoo

Allt fler kvinnor från Nigeria går på gatan i Göteborg. De faller inte bara offer för svenska torskar. Utan också för sina landsmän, torskarna som med hot om våld mot deras familjer i hemlandet och voodoo håller dem kvar i sexslaveriet.


GÖTEBORG. Det är på Rosenlundsgatan - det klassiska horstråket - och omkringliggande kvarter man hittar dem. På senare tid en allt vanligare syn också i Sverige. På kontinenten har de nigerianska prostituterade varit en vanlig syn under många år.

Och tidigare har Sverige varit ett flitigt använt transitland för nigerianska sexslavar som transporterats vidare till de oljestinna torskarnas Norge. Men numera är marknaden så pass mättad att också den svenska västkusten börjat exploateras i jakt på större profiter.

Djupt skuldsatta

Med häxkraft och svart magi, med hot om våld mot deras familjer hemma i Nigeria, hålls de nigerianska kvinnorna i ett brutalt sexslaveri. Här i Sverige.

Det avslöjar nu P1-programmet Kaliber i Sveriges Radio.

Kvinnorna är dessutom ofta djupt skuldsatta - och därmed helt i människohandlarnas grepp.

- När vi står här kan vi komma och gå som vi vill. Men när de står här är de här hela tiden, hela natten lång. Om det regnar, är kallt eller om solen skiner är de här. Men vi kan själva bestämma när vi vill gå hem, säger en östeuropeisk sexarbetare till radioprogrammet Kaliber.

"They go with them"

De nigerianska kvinnorna står lägst i horornas hierarki.

Och de får heller inte - till skillnad från de östeuropeiska prostituterade kvinnorna - välja bort kunder

- If somebody come to them they don’t say go away, they go with them.

Många nigerianska kvinnor, som tvingas jobba som sexarbetare, drabbas av TBC och diabetes. Någon vård får de inte.

Det berättar Karin Dahlborg som jobbar i prostitutionsgruppen vid Göteborgs kommun.

- De berättar att de kan komma ut ganska tidigt och stanna många timmar över natten. Sedan berättar de att det är slitsamt, att det är jobbigt. De berättar att de är förkylda, att de är trötta, att det är svårt att varva ner och svårt med sömnen. Jag kan få tankar om utbrändhet när de berättar. Den enorma tröttheten som de kan känna, säger Karin Dahlborg till Kaliber.

- Redan från början kändes det väldigt organiserat, det kom flera stycken samtidigt, de kom från samma länder, de var väldigt tajta tillsammans, väldigt tysta, väldigt hemligt. Så det kändes väldigt organiserat från början. Så mycket folk som kom samtidigt, säger Bosse Svenneke vid Göteborgs prostitutionsgrupp till Kaliber.

Maffian styr

Att den nigerianska prostitutionen i Göteborg och på andra håll styrs av en maffia bekräftas också av FN:s organ mot internationell brottslighet - UNODC.

- Vi har sett en trend vars första rörelse var mot Italien och sedan Schweiz. Nu har också övriga Europa och på senare år Norden drabbats av detta fenomen, säger Riikka Puttonen, chef för traffickinggruppen på UNODC.

Att de nigerianska kvinnorna är de mest utsatta i den smutsiga sexbranschen råder inget tvivel om.

- Det händer ju en del med våldtäkter och utsatthet på det här sättet med de här kvinnorna. Jag tror inte att speciellt många är snälla mot dem utan de får mycket skit. Folk som går förbi tilltalar dem, smädar dem och försöker utsätta dem för olika saker. Där har du ju en stor skillnad, att rasismen är väldigt tydligt. Det finns många faktorer som gör att de blir mer utsatta än andra, säger Bosse Svenneke vid Göteborgs prostitutionsgrupp till Kaliber.

Kvinnorna är djupt skuldsatta efter att av skrupelfria människosmugglare ha fått hjälp att ta sig till drömmen i Europa. Drömmen som snabbt förvandlades till en mardröm.

- Det kan vara hisnande summor, kan vara mellan en halv och en miljon svenska kronor. Och den skulden skriver även flickans närmsta familj på, så de är garanter för att de här pengarna ska betalas tillbaka, säger Bianca Leide, socialantropolog som arbetat med nigerianska kvinnor som utsatts för människohandel i flera år.

Hålls kvar med voodoo

Bianca Leidi berättar också att kvinnorna och deras familjer samtidigt som de skriver på lånebrev också utsätts för en jujurit- en slags voodooritual. I ritualen används till exempel naglar, könshår eller blod för att skapa ett band mellan kvinnan och den som lånar ut pengar.

Genom att använda sig av kvinnornas folktro trollbinder människohandlare och bordellmadamer de unga kvinnorna. Det uppstår - bortsett från den ekonomiska faktorn - också ett djupt känslomässigt band.

- Om man verkligen tror att det faktum att jag och sponsorn har delat organiskt material, vi har blandat vårt blod, hon har makt över mig, jag kan antingen dö eller bli galen. Och min familj är bundna av ett lån som innebär att om jag inte betalar tillbaka riskerar de faktiskt att hamna i fängelse eller bli misshandlade av lokala area boys som är hyrda av sponsorn. Då tror jag man är beredd att gå rätt långt, säger Bianca Leide till Kaliber.

En sak är säker. Det är inte många som gör det för att de trivs på jobbet.

- På sätt och vis är jag glad, eftersom jag lever. Men på ett annat sätt är jag inte glad. Jag tänker på mitt jobb, hur jag tjänar pengar, och hur svårt mitt liv är, säger en av de unga nigerianska kvinnor som gör Göteborgs gator så gott som varje kväll till Kaliber.

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!