Polisbilar kör med falska bromsklossar

Samtliga polisbilar i landet ska undersökas sedan piratkopierade bromsklossar upptäckts.


HALLAND. Det var i Jönköping som man först upptäckte en rullande katastrof som bara väntade på att när som helst utlösas med dödlig effekt.

Och därpå i Halland. En tredjedel av polisbilarna i Hallands län har tagits ur bruk av huvudskyddsombudet, uppger Sveriges Radio Halland.

Nu ska samtliga patrullbilar i hela landet undersökas av tillverkaren Saab.

Efter att man i Jönköpings län först upptäckt att polisbilar kör runt med pirattillverkade bromsar - och två bilar under utryckning slutade fungera under så kallad "tuff körning" - rullades skandalen upp på flera håll i Sverige.

Under torsdagen gick larm ut via det nationella nätverk som kopplar ihop landets samtliga huvudskyddsombud inom polisen.

I Halland har man alltså plockat ut en tredjedel av bilarna ur tjänst. Kjell Borgström, huvudskyddsombud vid Hallandspolisen berättar att bromsbelägget inte är vad det brukar vara.

– När de kom i förpackningar så såg man att de inte var i original, vi sätter inte in dem förrän vi vet vad som gäller. I nödfall så får man parkera de bilarna. Då blir det såkallat skyddsombudsstopp, då bestämmer jag som skyddsombud att vi inte kör med bilarna, säger han till SR Halland.

– Det är allvarligt om man inte kan lita på bromsklossarna, det kan ju drabba andra, säger Kjell Borgström.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!