1 av 3
2 av 3
- Foto: Håkan Röjder/Scanpix
3 av 3

Död gängledare hemsöker kumpaner med vittnesmål

Ledaren för den fruktade M-falangen kan återuppväckas från de döda med ett sista vittnesmål. Och fälla sina medbrottslingar.


MALMÖ. Den döde M-ledarens vittnesmål kan komma att fälla hans egna kumpaner. M-gangstrarnas advokater har förgäves försökt stoppa ledarens utsaga från tingsrätten, skriver Sydsvenskan.

Egentligen skulle de ha varit tre ur M-falangen i de åtalades bänk.

Men innan dess hann någon avrätta honom.

I september 2007 överfölls en man på vägen hem från krogen efter ett tjafs med svarttaxichaufförer.

Ett vittne till händelsen pekade ut M-falangens 23-årige ledare - Mirtez Masovic - två kumpaner till honom.

M-ledaren dog kort därpå.

Och i rätten nekade hans vänner till all inblandning i misshandeln. I själva verket, säger de, var de aldrig i närheten av något bråk den aktuella kvällen.

Det var i det här läget som åklagaren drog fram sitt hemliga vapen. Ett vittnesmål från dödsriket.

Åklagaren begärde nu att få använda gängledarens egna uppgifter i rätten. Uppgifter som han delgivit en samtalsledare under polisförhör. I dessa förhör medger den nu döde 23-årige M-ledaren, Mirtez Masovic, att hans gäng varit på plats. Men påstår att de försökt skydda offret från de verkliga gärningsmännen, skriver Sydsvenskan.

Tingsrätten har godtagit åklagarens begäran - trots försvarets invändningar mot att de inte får chans att ställa en enda fråga till honom.

Den ene av de åtalade kumpanerna, en 24-åring, misstänks fungera som M-falangens egen "utredare" av mordet på ledaren.

Han misstänks i den egenskapen för ytterligare ett brott - han ska ha hållit en person inlåst och misshandlat honom för att pressa fram uppgifter om mordet på ledaren.

Ändå är han försatt på fri fot inför rättegången mot honom.

– Vi har hört honom med försvarare och han kan inte försvåra utredningen på fri fot, säger åklagare Måns Björklund till Sydsvenskan.

Åklagaren ser ingen risk för att 24-åringen ska ge sig på personen igen för att få tag i uppgifter om mordet. En man nära K-falangen sitter numera häktad och M-medlemmar har sagt till Sydsvenskan att de tror att han är mördaren.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!