1 av 3
2 av 3
- Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / SCANPIX

Fängelse för stöld av Strindbergtavla

Den stulna tavlan "Svartsjukans natt", målad av August Strindberg, påträffades hos en 53-årig man i Vallentuna. Han dömdes för häleri. Nu skärper hovrätten mannens straff.


STOCKHOLM. Fängelse i ett år. Det blev hovrättens dom sedan de omprövat fallet. Den 53-årige mannen, som den åtråvärda tavlan påträffades hos, kommer därmed inte undan med sin villkorliga dom och dagsböter.

Själv påstår 53-åringen att han inte hade en aning om tavlans värde och trodde inte att den var värd med än "50 kronor".

Men i själva verket är August Strindbergs "Svartsjukans natt" värderad till 25 miljoner kronor.

Det var den 15 februari 2006 som tavlan stals i Strindbergsmuseets lokaler på Drottninggatan i Stockholm. Två år senare påträffade polisen tavlan hos den nu dömde 53-årige mannen i hans bostad i Vallentuna.

Själv berättar han att han fick besök i början av februari 2008 av en jugoslav som heter Milan - som han träffat flera gånger förut men vars adress, telefonnummer eller bil han inte känner till. Milan kom i sällskap med en annan, proper okänd man.

De bad honom titta och sätta ett pris på tavlan eftersom det hänger mängder av tavlor i hans bostad - uppemot 100 stycken. 

Han trodde att den skulle användas som betalning vid en "affär", menar 53-åringen. När han tittade närmare på den tyckte han inte att den var vacker och tvivlade på att den var "äkta".

Men hovrätten väljer, liksom tingsrätten, att inte tro på hans historia. Och menar att mannen insett att tavlan kunde vara var stulen eller liknande, men ändå valt att förvara den. Men till skillnad från tingsrätten menar hovrätten att han bör ha insett tavlans värde.

Hovrätten ändrar därmed domen till fängelse i ett år.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!