- Foto: Alberto Denkberg/AP/Scanpix

Donald Boström: "En seger för sanningen"

Journalisten Donald Boström - som skrev den uppmärksammade artikeln i Aftonbladet - välkomnar det israeliska erkännandet om organstölder.


Den israeliske läkaren och före detta chefen för kriminaltekniska institutet Yehuda Hiss medger i en dokumentärfilm som visades i israeliska TV2 på söndagen att organ från palestinska kroppar stulits.

Liksom organ från döda israeliska kroppar och från utländska arbetare i landet.

Erkännandet kommer inte som någon chock för Donald Boström, som skrev den organstöldsartikel i Aftonbladet som kom att leda till en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel.

– Alla har vetat att organstöld pågått, det enda som inte bevisats är att det gjorts på palestinska kroppar, säger Boström till Nyheter24 och fortsätter:

– Nu har de värsta farhågorna besannats och man måste gå till botten med det här.

Boström kallar erkännandet "en seger för sanningen" men säger att han inte ser det som någon personlig revansch.

– Folk frågar mig om jag är glad i dag. Det är jag inte. Mest känner jag mig sorgsen. Över att de här sakerna pågått och att svensk media vägrat ta det här på allvar.

Däremot finns det vissa som gått över gränsen, enligt Boström.

– Svenska Dagbladets ledarsida har beljugit mig ganska kraftigt, de borde egentligen vara skyldiga mig en ursäkt, säger han till Nyheter24.

Donald Boström vill att det ska utredas hur många offren är, vilka de är och att man ser till att de skyldiga straffas. Och även om han är tveksam till om Israel själva kommer att inleda någon ny utredning tror han att de skulle gynnas av det.

– Kan man styrka att det är kriminella element, så att säga, och inte staten som gjort det här kan Israel gå stärkta ur en utredning.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.