- Foto: Fria Nyheter

Sverigedemokrat: Invandrare är analfabeter, våldtäktsmän och knarkare

Nu prövas sd-kandidatens flygblad av Justitiekanslern för att bedöma om de utgör hets mot folkgrupp.


UMEÅ. Brevlådor i hela staden matades med de 3 000 flygblad, som nu hamnat på Justitiekanslerns bord. Men ingen visste vem som var upphovsman och därför la polisen först ner utredningen.

Sedan sverigedemokraternas lokale kandidat till kommunfullmäktige, Henrik Agerhäll, framträtt som mannen bakom flygbladen återupptas förundersökningen, skriver Västerbottens-Kuriren

- Ja, jag har med hjälp av källskyddad statistik från Statistiska centralbyrån, sammanställt skriften och jag ser inget brottsligt i det, säger Henrik Agerhäll till VK.

I flygbladen beskrivs invandrare som lögnare, knarkare, analfabeter och våldtäktsmän.

Tror att JK avskriver

Nu har polisen överlämnat ärendet till Justitiekanslern (JK) som är ensam om att få väcka åtal i yttrandefrihetsmål. Men Henrik Agerhäll tror att JK lägger ner ärendet illa kvickt.

- Flygbladen har i VK framställts vara främlingsfientliga, vilket är synd. Fakta är fakta vilket är det som redovisats i flygbladen. Nu är det upp till JK att ta upp det till bedömning, men min fasta övertygelse är att det kommer att ta tio minuter för JK att avskriva ärendet, säger Henrik Agerhäll till VK.

Och tills vidare är han nöjd med uppmärksamheten.

- Det är bara kul att det uppmärksammas. Jag får ju gratis reklam för mitt budskap, säger Henrik Agerhäll.

Kan vara hets mot folkgrupp

- JK har nu att ta ställning till om innehållet i den här skriften omfattas av tryckfrihetsförordningen, innefattande hets mot folkgrupp. I övrigt kan jag inte kommentera vad som i övrigt kommit fram i ärendet, säger ansvarig handläggare, Nedin Salcic, till Västerbottens-Kuriren.

Straffet för hets mot folkgrupp är böter eller fängelse i max två år.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.