- Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Ännu ett Scan-slakteri kan få böter för smutsen

Nyheter24 kan nu berätta om ännu ett Scan-slakteri där Livsmedelsverket varnar för att köttet kan kontamineras.


KRISTIANSTAD. Så sent som den 22 december avslöjade Nyheter24 att ett slakteri i Visby hotades med löpande vite om 50 000 kronor vid varje inspektion till snusket upphörde.

Nu kan Nyheter24 återigen berätta om ett slakteri där rutinerna brustit. Precis som i fallet med slakteriet i Visby föreläggs Scanslakteri 80 med fortlöpande böter på 50 000 kronor vid varje tillfälle rengöringen brister.

Livsmedelsverket skriver i sitt beslut om Scanslakteri 80 i Kristianstad att rengöringen av hängjärn inte varit tillräckligt bra för att förhindra kontaminering av kött.

Och Margareta Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan, medger att det inte fungerat.

– Det här vitet kommer vi inte överklaga för vi vet att det är ett problem vi har. Vi kommer att investera i en helt ny rengöringsfunktion för hängjärnen, säger hon till Nyheter24.

När den kan vara i bruk vet hon inte, men hänvisar till Carsten Jörgensen som är kvalitetschef på Scan i Kristianstad. Men något exakt datum kan inte han heller ge.

– Ett lokalt företag kommer ta fram ett förslag till 11 januari, sen tar det väl lite tid att bygga. Men tills det är klart har vi satt två personer på heltid till att rengöra hängjärnen manuellt, säger han till Nyheter24.

Margareta Thorgren säger att det inte finns någon som helst fara att kontaminerat kött når konsumenter. Men på frågan om Livsmedelsverket har fel när de skriver att bristerna "innebär oacceptabla risker för människors hälsa" är svaret nej.

– Absolut inte. Men det finns ingen risk att kontaminerat kött når konsumenter.

Den svenska slakteriindustrin har haft en tung höst. Bland annat ledde avslöjandet i november kring vanvårdade grisar till att ordföranden i Swedish Meat tvingades till en paus från sina uppdrag.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!