Barn sköt Robert med raket i bröstet

Svenska ungdomar tänker bli fulla och skjuta raketer i nyårsnatten, visar färsk undersökning. 18-årige Robert Kakko fick en raket i bröstkorgen när två pojkar avsiktligt sköt mot honom.


Svenska ungdomars raket- och fylleplaner på nyårsafton 2009

3 647 ungdomar från hela Sverige deltog i försäkringsbolaget Ifs enkät på Bilddagboken:

* 48 % tänker dricka i syfte att bli berusade

* 53 % av killarna tänker ändå skjuta fyrverkerier/smällare

* 25 % har tidigare varit med om att någon skadats av nyårsraketer

Hundratusentals ungdomar laddar för nyårskvällen och natten. Med raketer och sprit.

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort tänker hälften av Sveriges unga mellan 15 och 20 år bli fulla. Och många av dem tänker dessutom avfyra livsfarliga vapen i luften.

Det är en serie katastrofer som väntar på att utlösas i skenet av nyårsnattens fyrverkerier.

300 till akuten årligen

Varje år tvingas nästan 300 personer uppsöka akuten efter olyckor med fyrverkier, enligt Räddningsverket. Mer än hälften är pojkar mellan 5 och 19 år.

Den vanligaste olycksorsaken är att man närmat sig en fyrverkeripjäs som inte gått av, men som plötsligt tänder och åker iväg åt sidan i stället för uppåt.

Inte bara olyckor

Handskador, brännskador på ögonlock men också ögonskador som direkt hotar synen är de vanligaste följderna, enligt S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm. 

Och det rör sig inte uteslutande om olyckor. I händerna på fel person kan raketerna utgöra potentiellt livsfarliga vapen.

18-årige Robert Kakko fick i måndags eftermiddag en raketpjäs i bröstkorgen. Gärningsmännen var två pojkar i tioårsåldern som avsiktligt siktade mot Robert när han var på väg hem på sin cykel.

Innan han hinner reagera känner han glöden mot sin hud, skriver Hallands-Posten.

– Raketen hamnade innanför kläderna så jag slängde av mig både jackan och tröjan. Jag var i chocktillstånd. Mitt hjärta slog dubbelt så snabbt som det brukar, säger Robert Kakko till HP.

"För jävligt"

Han klarade sig med brännskador av första och andra graden. Det hade kunnat gå värre.

– Om jag ska vara ärlig så tycker jag det är för jävligt att småungar har fyrverkerier och att föräldrarna inte kan se efter sina barn. Jag hoppas de lär sig en läxa av det här och att föräldrarna blir mer vaksamma, säger han till HP.

Men vaksamheten bör slå till på en gång. För ungdomarna - obrydda om farorna - laddar redan för nyårssmällarna.

Ska bli fulla - och skjuta raket

48 procent av 15-20-åringarna uppger att de ska dricka sig berusade. Och 53 procent av de killar som tänker supa sig fulla uppger, enligt undersökningen från If, att de också tänker fyra av smällare och raketer.

De senaste åren har minst en person dött i fyrverkeriolyckor varje nyårsnatt. Förra året blev dödsoffret en 16-årig pojke.

- Unga, berusade och sprängmedel är en olycklig kombination. Vi vet att nyår riskerar att bli en tragedi för många med bortsprängda fingrar, eller ögonskador, säger Karin Lidman, ansvarig för personförsäkringar på If.

 

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.