Islamisterna höll piraterna borta

Somaliasvensken menar att islamisterna höll landet piratfritt.


Abdirisak Aden, tidigare socialdemokratisk riksdagskandidat, blev för en bredare allmänhet känd som "Somaliasvensken" - Aden blev i anslutning till kriget mot terrorismen terrorstämplad av USA och fick därmed sina tillgångar frysta.

Nu kastar sig Abdirisak Aden ut i hetluften genom att i en debattartikel på Newsmill skriva att piratproblemet var obefintligt under islamisternas hårda styre i Somalia.

Aden menar att somaliska vatten varit ingenmansland och att rederier har dumpat mängder med avfall längs med kustbandet.

– Piraterna - de före detta fiskarna - är otroligt duktiga sjömän som behärskar Indiska oceanen utanför Afrikas östkust bättre än några andra, skriver Aden.

– I stället för att sätta in krigsfartyg och Natosoldater på havet borde världssamfundet sätta in fredsbevarande trupper på land. Detta för att skapa lag och ordning.

Aden talar om att lag och ordning fanns på plats under islamisternas brutala regim. Och talar lyriskt om hur han kunde "röra sig fritt på gatorna" i huvudstaden Mogadishu på den tiden.

Den islamistiska regimen skapade lag och ordning genom stränga sharialagar. Något lokalbefolkningen uppskattade, skriver Abdirisak Aden via Newsmill.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!