Nu varnar polisen för att lämna ut sina kontouppgifter på nätet.
1 av 2
Nu varnar polisen för att lämna ut sina kontouppgifter på nätet. - Foto: ALIK KEPLICZ/AP/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Privat

Kapade Facebookidentitet - kom över 70 000

Anna Millbergs Facebookidentitet kapades. På så sätt fick bedragaren tillgång till två bankkonton och kom över 70 000 kronor. Bankerna vägrar återbetala ett öre.


INTERNET. När Anna Millberg skulle logga in på sitt Facebookkonto funkade inte längre inloggningsuppgifterna.

Anna gick efter ett par försök in på sin Hotmail och överraskades där av att någon i hennes namn bett att få ett nytt lösenord.

Kapade identitet

När hon så väl kom in på sitt Facebookkonto insåg hon att någon kapat hennes identitet. Och på så sätt lurat till sig 70 000 kronor, uppger P3 Nyheter.

– Chathistoriken finns kvar och jag ser att någon har chattat med flera personer, vissa som jag inte har pratat med på flera år, berättar Anna Millberg för SvD.

Över chattfunktionen har personen, som utgav sig för att vara Anna, bett Annas vänner om hjälp med att få de nödvändiga koderna för att komma in på bankkontot. Några av hennes vänner lämnar godvilligt ut sina uppgifter.

– Personen skrev ganska kort först - "hej", "hur är det?" och gick sedan rakt på sak, säger Anna Millberg till P3 Nyheter.

I Annas namn förklarade personen att hon tappat bort sin bankdosa och behövde låna koder. Minst fyra personer ska då ha gett ut sina uppgifter.

Anna Millberg tror att bedragaren kommit åt deras kontonummer genom deras personnummer.

– Den ena har blivit av med 66 000 kronor, där har dom gått in och sålt fonder och tagit rubbet, säger hon till SvD.

Bankerna skyller på avtal

Den andra vännen gick miste om 5 000 kronor.

– Jag ringde dem direkt och sa att de skulle ringa banken och polisen. Men tydligen så får de inte tillbaka några pengar, säger Anna Millberg.

Bankerna skyller på att deras kunder tvingas skriva under ett avtal som förbjuder dem att lämna ut koderna.

Polisen varnar

Nu varnar polisen Facebookanvändare för att lämna ut sina kontouppgifter över sociala nätverkssajter.

– Man kan ju vilja hjälpa sin kompis, men får man en liknande förfrågan, då ska man alltid ringa upp personen och dubbelkolla, säger Ann-Charlotte Weijnäs.

Ännu finns ingen misstänkt gärningsman.

– Personen är misstänkt för dataintrång och bedrägeri alternativt penninghäleri, säger Ann-Charlotte Wejnäs, förundersökningsledare och brottsförebyggare mot bedrägerier vid citypolisen i Stockholm, till SvD.

 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysslands biträdande försvarsminister gripen

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.