Nu kan köttbitar klistras ihop.
Nu kan köttbitar klistras ihop. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Sverige godkände köttklister

Med hjälp av blod från gris och ko kan producenterna klistra ihop köttbitar så det ser ut som riktigt kött.


BRYSSEL.  Sverige sa under tisdagen ja till köttklister i en omröstning i EU.

Med hjälp av ett enzymet trombin, som finns i ko- och grisblod, kan delar av en köttbit klistras ihop så det ser ut som en vanligt köttbit.

- Det är ingen fara med att äta det, men risken är att kunden får betala ett för högt pris. Det är vilseledandeaspekten vi har reagerat för, säger avdelningsdirektör Evelyn Jansson-Elfberg på Livsmedelsverket, till Göteborgs-Posten.

Om trombin har använts för att sätta ihop bitar, så kommer det att märkas på förpackningen med en text "kommer från sammansatta köttdelar".

Tillverkaren av köttklistret, det holländska företaget Sonac, menar att köttklistret gör det lättare att tillverka köttbitar med jämna former och storlekar.

I dagsläget vet inte branschorganisationen Kött och Charkföretagen om köttklister kommer att användas i Sverige.

- Frågan kommer med säkerhet att diskuteras i vårt kvalitetsråd, som består av experter från medlemsföretagen, säger vd:n Åke Rutegård, till G-P.

EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!