Thomas Bodström (s) är mannen bakom EU:s kontroversiella datalagringsdirektiv.
1 av 2
Thomas Bodström (s) är mannen bakom EU:s kontroversiella datalagringsdirektiv. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Alice Åström - tidigare motståndare till direktivet - har nu köpt att en ny rödgrön regering ska genomföra direktivet.
2 av 2
Alice Åström - tidigare motståndare till direktivet - har nu köpt att en ny rödgrön regering ska genomföra direktivet. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Rödgröna överens om datalagringsdirektiv

Den rödgröna oppositionen har enats. Det kontroversiella datalagringsdirektivet ska införas.


Tidigare justitieminister Thomas Bodström (s) var initiativtagare till EU:s datalagringsdirektiv som antogs i mars 2006. Och som Sverige nu fått kritik av EU-domstolen för att man ännu inte infört.

Den dåvarande s-regeringens samarbetspartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet var motståndare till datalagringsdirektivet redan då. Men nu har de tre partierna i det rödgröna samarbetet kommit överens om att direktivet ska införas, skriver Svenska Dagbladet.

– Nu är direktivet beslutat och Sverige är fällt av domstolen. Och om man aspirerar på regeringsmakten måste man faktiskt föhålla sig till demokratiskt fattade beslut. Det är också viktigt att poängtera att den här lagringen sker redan i dag. Men den är i dag helt oreglerad och det finns ingen tlllsyn. Så det finns ett klart behov av lagreglerinig, säger Alice Åström, vänsterpartiets talesperson i rättsfrågor till SvD.

Socialdemokraterna har å sin sida kompromissat kring hur länge teleoperatörerna ska få lagra uppgifter om telefon-, sms- och datatrafik.

I direktivet finns en minimigräns på sex månader och en maximigräns på två år. Socialdemokraterna har tidigare drivit att uppgifterna ska sparas i två år. Men inte numera.

– Vi säger ingen exakt tid i dag, men vi har kommit överens om att två år är oproportionerligt långt , säger Thomas Bodström, till SvD.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.