Pojken låstes in i en bur i flera timmar. Han var för jobbig, tyckte personalen.
Pojken låstes in i en bur i flera timmar. Han var för jobbig, tyckte personalen. - Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX

Autistisk pojke inlåst i bur

När den autistiska pojken blev alltför jobbig låstes han in i en bur med betonggolv. Nu anmäls kommunens korttidsboende.


FALKENBERG. Det är vikariende personal som slagit larm om vad som skett på det kommunala korttidsboendet Villa Balder i Falkenberg. För två veckor sedan kom två anmälningar in till kommunen enligt Lex Maria.

Enligt anmälningarna ska personalen upprepade gånger använt sig av rummet "Myset", en trålåda cirka 2 meter bred och 1,5 meter lång, för att förvara jobbiga barn.

Pojken beskrivs som jobbig

Båda anmälningarna handlar om en pojke i yngre tonåren som lider av autism. Personalen anser att han är jobbig. Han nyper, spottar och slår andra barn.

Den första anmälan beskriver en incident som inträffade i maj 2009.

”Vi lockar med fotboll, gunga osv men når inte fram. Detta pågår ett tag sen får NN nog, hon uttrycker sig ”det är ju för sjutton konfirmationsfest i trädgården jämte” genom att hon tar tag i armarna och vi andra, på uppmaningen ”ta tag här då” i var sitt ben så förflyttas, släpas (pojken) till ett gårdshus, med betonggolv och inuti finns det som jag inte trodde fanns, som kallas ”mysen” ett träbås uppskattningsvis 1,80 - 2,00 m långt och kanske 1,5 meter brett.

I båset får pojken vara i ca 30 - 40 minuter. Dörren dit in är reglad och han lämnas ensam inne i detta hus. Gårdshusets dörr är öppen och vi hör honom hela tiden."

Pojken filmas i buren

Den andra anmälan handlar om en incident under hösten 2009. Då hade pojken redan placerats i buren.

”När jag sedan kom ut i tv-rummet får jag se i en tv-monitor som barnen står och kollar på, pojken bankar och slår i väggarna och är helt hysterisk där inne vilket man inte hör eftersom de skruvat ner volymen och stängt dörren in i huset. Där är han från 15.50 till pappa kommer 17.32.”

Personal avstängd med lön

Kommunen har startat en utredning om händelserna på Villa Balder. Den berörda personalen är under utredningen avstängd men behåller sin lön.

- Vi bedömde händelserna som så allvarliga att vi startade en utredning samma dag som vi fick in anmälningarna, och säkerställde omgående att utrymmet i uthuset inte används. Vi kontaktade också föräldrarna, säger socialchefen Sergio Garay till Hallands Nyheter.

Utredningen beräknas vara klar i slutet av februari.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ras för bitcoin

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

1 timme sedan
Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.