1 av 2
- Foto: Polisen
2 av 2
- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Polisprovokation kan regleras i lag

Brottsprovokation och bevisprovokation är två kontroversiella metoder i polisens arbete för att sätta dit buset. Nu kan de bli reglerade i lag.


Så säger lagen om provokativa polisiära metoder

Det finns två typer av polisprovokationer:

* Tillåten bevisprovokation.

* Förbjuden brottsprovokation.

Det är tillåtet att om man får ett tips om ett förestående brott vänta med att gripa brottslingen till det att han genomför det planerade brottet.

Det är däremot inte tillåtet att underlätta för brottslingen att begå brott. Eller uppmuntra brottslingen att begå brott.

Exempel:

Polisen får låta en knarktranpsort fortsätta fram till destinationen för att göra gripandet senare.

Men det är förbjudet att beställa ett parti narkotika av en knarklangare för att sedan gripa honom när han levererar.

Ska polisen ha rätt att provocera fram brott? Det har varit en het potatis sedan Stockholmspolisens metoder - i juridikens gråzoner - uppenbarades för några år sedan.

Hittills har dock flera regeringar tyckt att det räcker med praxis - det vill säga generella instruktioner med grund i uttalanden från domstolar, riksåklagare, justitiekanslern och justitieombudsmannen - för att reglera polisens användande av metoderna.

Men nu kan provokativa åtgärder inom rättsväsendet komma att regleras i lag.

Den 31 maj i år lämnar polismetodutredningen efter två års arbete förslag till regeringen om hur tull och polis ska jobba med provokationer.

Sveriges mest kända infiltratör

Stjärnadvokaten Johan Eriksson har sedan han företrädde Sveriges kanske mest kända polisinfiltratör, Peter Rätz, en unik inblick i problematiken.

Peter Rätz levde på Stockholmspolisens uppdrag bland kriminella i ett decennium och hans öde har skildrats i boken Hanteraren av Dick Sundevall.

– Först säger polisen ’nej, det har aldrig hänt’, när det finns misstankar om att de gått över gränsen. När de överbevisas om en provokation säger de: ’det var första gången’. När det sedan framgår att det är upprepade händelser heter det ’det var inte meningen’, och om man lyckas belägga att det faktiskt varit meningen säger de ’det var ett försvarligt syfte, vi skulle ju sätta dit kriminella’. Så har det varit varje gång. Det är inte rättssäkert. Visst, enligt utslaget i Högsta domstolen ska man gå fri om man utsatts för en brottsprovokation, men det går väldigt sällan att få fram bevis på hur det har gått till, säger advokaten Johan Eriksson till Sydsvenskan.

Eriksson efterlyser lagreglering med en utomstående granskare som får insyn i polisens källdrivnings- och provokationsverksamhet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!