Skolorna vill stoppa sverigedemokrater och nationaldemokrater - och stoppar därför alla.
1 av 2
Skolorna vill stoppa sverigedemokrater och nationaldemokrater - och stoppar därför alla. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Nu stoppas politisk information i skolorna.
2 av 2
Nu stoppas politisk information i skolorna. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Skolorna stänger ute politiska partier

För att slippa extremhögern portar många gymnasieskolor samtliga politiska partier.


Utbildningsminister Jan Björklund (fp) har gett Skolverket i uppdrag att tydliggöra reglerna - de politiska partierna ska inte portas från skolorna.

Samtidigt skickar sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, ett brev till landets gymnasieskolor, skriver Svenska Dagbladet.

Liksom nationaldemokraterna, som bifogar ett utlåtande från justitiekanslern, JK, som säger att antingen släpper skolorna in alla partier - eller inga alls.

Och skolorna är en viktig rekryteringsbas för extremhögern.

– Vi är övertygade om att det finns många som sympatiserar med oss där, men som inte tagit steget fullt ut. Vi märker att fler hör av sig efter att vi har varit i en skola, säger SDU:s ordförande Erik Almqvist till SvD.

När nationaldemokraterna förra veckan besökte Värmdö gymnasium i Stockholm utbröt fullt slagsmål med elever och AFA-aktivister. Men ändå vill de fortsätta skolkampanjerna.

– Det är enormt viktigt att komma ut för oss. Tidigare har vi stått utanför skolor, men nu kan vi agera på ett helt annat sätt och vi märker att intresset är stort, säger Marc Abramsson, partiledare för nationaldemokraterna.

Av en rundringning som SvD har gjort till gymnasieskolor i Stockholm framgår att ungefär hälften portar alla politiska partier i försöket att tysta extremhögern.

Per Frithofsson, rektor på Blackebergs gymnasium, är en av dem som blivit mer restriktiv.

– Efter JK-beslutet hade vi en skolkonferens som efter en mycket het diskussion kom fram till att vi inte ska tillåta bokbord för ett enskilt parti, säger han till SvD.

Men MUF:s ordförande Niklas Wykman är kritisk mot att skolorna i stället för bokbord vill ha debatter där de själva kan välja vilka partier som deltar.

– Det går inte att jämföra en valdebatt med att få kampanja i skollokalerna. Det är när en politiskt engagerad 18-åring möter elever i kafeterian som det händer något, säger Niklas Wykman till SvD.

AFA
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!