...på myndigheter som Skatteverket. Där trodde man när man först fick regeringens brev att någon satt en nolla för mycket i siffran 6 000 praktikanter.
1 av 2
...på myndigheter som Skatteverket. Där trodde man när man först fick regeringens brev att någon satt en nolla för mycket i siffran 6 000 praktikanter.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) medger att målet är högt ställt, men menar att det är viktigt att sätta press...
2 av 2
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) medger att målet är högt ställt, men menar att det är viktigt att sätta press... - Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Regeringen dumpar unga utan jobb på myndigheter

Statliga myndigheter tvingas ta emot tiotusentals arbetslösa ungdomar som praktikanter. Oppositionen sågar förslaget som desperat.


Statliga myndigheter och verk ska ta emot 65 000 praktikanter som ett grepp för att komma tillrätta med arbetslösheten - inte minst bland unga, skriver Dagens Industri.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) inser att det kan bli svårt, men menar att det är viktigt att sätta press på myndigheterna att leva upp till samma mål som kommunerna.

"Ett skämt?"

Men statstjänstemännens fackförbund ST och den rödgröna oppositionen är djupt kritiska och menar att det rör sig om en desperat åtgärd för att frisera siffrorna inför valet.

– Är det ett skämt? 65 000 praktikanter inom de närmaste månaderna det är ju fullkomligt befängt, säger vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, Josefin Brink, till Svenska Dagbladet.

Vänsterpartiet har också föreslagit att myndigheterna ska erbjuda traineeprogram.

– Men det förutsätter en viss kvalitet. Då handlar det om personer som har kvalifikationer för att senare gå in och jobba på de här myndigheterna och som får handledning och inskolning. Jag tycker att det här verkar vara en desperat åtgärd från regeringen för att frisera siffrorna. Det går inte att tolka det på ett annat sätt, säger Josefin Brink till SvD.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!