Här ska byggas vindkraftverk

Alliansregeringen lovar 2 000 vindkraftverk på tio år.


Elcertifikat

Elcertifikatsystemet är ett stödsystem som syftar till att öka produktionen av förnybar el på ett kostnadseffektivt sätt. Den inkomst som elproducenterna får när de säljer elcertifikat ersätter tidigare investeringsbidrag och driftsstöd. Genom systemet ökar de förnybara energikällornas möjlighet att konkurrera med icke förnybara. De energikällor som har rätt att tilldelas elcertifikat är vindkraft, viss vattenkraft, vissa biobränslen, solenergi, geotermisk energi, vågenergi och torv i kraftvärmeverk. Målet är att öka elproduktionen från dessa energikällor med 25 TWh fram till år 2020.
Källa: Energimyndigheten

 

Näringsminister Maud Olofsson (c) sätter ner foten på DN Debatt och ger form åt alliansregeringens "tredje ben" i elproduktionen. Den hårda vintern ska inte kunna ta svenskarna på sängen igen.

- Regeringen tar nu nästa steg för att förverkliga målet om att öka elproduktionen med 25 TWh från förnybara källor fram till 2020, skriver Maud Olofsson på DN Debatt.

Utbyggnaden av förnybar elproduktion ska öka kraftigt om regeringen får som den vill.

- Detta gör vi genom att på torsdag besluta om en proposition som lägger fast nya kvoter i elcertifikatsystemet. Förslaget betyder att elcerti­fikaten förlängs till år 2035. Fram till 2020 kommer därför utbyggnadstakten av förnybar elproduktion att öka kraftigt, bland annat i form av 2?000 nya vindkraftverk vilket innebär ytterligare tio TWh vindkraft, menar näringsministern.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!