På vissa håll - som här i Värmdö kommun - har socialtjänsten tvingats stänga på grund av hotbilden.
På vissa håll - som här i Värmdö kommun - har socialtjänsten tvingats stänga på grund av hotbilden. - Foto: SÖREN ANDERSSON/Scanpix

Få dömda för hot mot socialsekreterare

158 hot mot socialsekreterare har anmälts de senaste två åren. Många av dem dödshot. Men få leder till åtal eller fällande dom. Domaren: "Det får man ta."


Under de senaste två åren har 158 hot mot socialsekreterare anmälts till Arbetsmiljöverket. En del hot är så allvarliga att de anmälts till polisen som dödshot.

Men enligt en granskning som Sveriges Radios Ekot har gjort leder få av dem till rättsliga åtgärder.

För Henric Elgstrand vid socialtjänsten i Örebro och många andra socialsekreterare är hoten vardag.

– Jag hade omhändertagit en kvinnas barn och skulle lämna de skriftliga besluten som vår ordförande hade skrivit under. Under konversationen vi hade blev hon mer och mer upprörd och till slut kom det hot. Hon sade att jag skulle se mig om när jag gick ut eftersom jag inte skulle leva så länge till, berättar Henric Elgstrand för SR.

Lagmannen: "Det får man ta"

Av 49 polisanmälda dödshot har 32 stycken inte lett till något åtal. I de allra flesta fall har förundersökningen lagts ned med hänvisning till att brott inte kan styrkas. Trots att det kan ha funnits vittnen till hoten.

Signalerna från rättsväsendet till socialsekreterarna har varit tydliga: Hot är en del av jobbet. Vänj dig.

– Jag har själv varit med vid en rättegång där lagmannen ansåg att på något vis ansåg att det får man ta, säger Camilla Hofström, enhetschef på socialtjänsten i Ludvika, till SR.

/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!