Svårlästa domar skapar problem

Språket måste bli vårdat, enkelt och begripligt.(TT)


"Sex av tio svenskar har stort förtroende för domstolarna. Men om förtroendet för dem minskar kan konsekvensen bli att medborgarna väljer bort domstolarna och anlitar andra organ för att lösa tvister. Om förtroendet för rättsväsendet sviktar hotas rättsstaten."

Det skriver Sigurd Heuman och Fredrik Bohlin, utredare respektive sekreterare i Förtroendeutredningen, på DN-debatt. Under tisdagen överlämnar de sitt betänkande till justitieminister Beatrice Ask.

Undersökningar visar att många som kommer i kontakt med domstolar upplever att de inte får tillräcklig information inför en rättegång och att målsäganden och vittnen tvingas konfronteras då det saknas separata väntrum.

Utredningen konstaterar också att domarna är svårbegripliga. De verkar inte vara skrivna för parterna i målen utan snarare för kollegorna i högre rätt och andra juridiskt skolade. Där måste det till en förändring. Språket måste bli vårdat, enkelt och begripligt.

Många domare har också en alltför passiv roll i förhållande till medier. Domarkåren måste bli mer aktiv och underlätta informationen.

Tv-rättegångar är ingen lösning på problemet. Kunskap om domstolarnas verksamhet kan förmedlas på bättre sätt, anser utredarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!