1 av 2
- Foto: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
- Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Nyheter24 möter Sveriges mäktigaste kvinna

Nyheter24:s Johan Kellman Larsson träffar Saabs vice vd Lena Olving. Sveriges allra mäktigaste kvinna.


Fler vinnare

Årets entreprenör: Joyce Kimwaga Lundin, vd för Mikrofinansinstitutet.


Årets förbättrare: Sophie Stenbeck, ordförande i Hugo Stenbecks stiftelse.
 

Årets nykomling: Amanda Koutra, vd för Carat.
 

Årets nytänkare: Charlotta Wikström, HR-chef för Eniro.
 

Årets sanningssägare: Ebba Lindsö, Lindsö & Partners.
 

Gubben mot strömmen: Jacob Wallenberg, styrelseordförande i Investor.

Det är tidig eftermiddag och jag står i en hiss i konserthuset i Stockholm tillsammans med en pressmänniska.

Jag är här för att träffa den kvinna som tidningen Veckans Affärer utnämnt till Sveriges mäktigaste i näringslivet 2010: försvars- och säkerhetskoncernen Saabs vice vd Lena Olving.

Så småningom leds jag in i ett rum där Lena Olving väntar. Sedan klockan sju samma morgon har hon betat av intervjuer med de stora tidningarna, men Sveriges mäktigaste kvinna ser inte alls trött ut. Möjligen är hon lite hes.

Grattis! Hur reagerade du när du fick beskedet?

– Först blev jag förvånad och tänkte att det måste vara ett misstag (skratt). Sedan tänkte jag att det är lite sorgligt att det år 2010 behövs ett jippo för att synliggöra kvinnlig kompetens.

Kommer du få hybris nu?

– Jag kommer inte vakna i morgon och tänka: ”Oj, jag är Sveriges mäktigaste kvinna i näringslivet”. Visst inser jag rent intellektuellt att jag blir en slags förebild för andra kvinnliga ledare men det roligaste med det här är att det sätter Saab i en trevlig position. Vi har förresten fyra kvinnor i vår koncernledning, på det sättet visar vi andra företag att det går.

Lena Olving började sin resa på Chalmers i Göteborg där hon 1981 plockade ut sin civilingenjörsexamen. Sedan dess har det - utan att överdriva - gått spikrakt uppåt. Hon arbetade inom Volvo Personvagnar mellan 1980 och 2008 och klättrade hela tiden uppåt i företaget. Hösten 2008 rekryterades hon till Saab och den 1 december sam    ma år tillträdde hon tjänsten som vice vd.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Jag är ett energiknippe! Sedan drivs jag enormt mycket av att lära och att lära ut. Och det är ju det som ledarskap handlar om: att få andra att växa genom ny kompetens.

Saab arbetar främst med olika vapensystem och företagets tillväxt är beroende av militär upprustning och krig. Hade du några moraliska betänkligheter kring detta när du tackade ja till jobbet?

– Nu är det så att jag tillhör dem som tror på försvar. Jag tror att det blir en bättre balans i världen av att det finns en sådan industri. Mina föräldrar flydde från Estland under andra världskriget och det har påverkat min världsbild. Tillväxt kan också ske på andra sätt än att det måste betyda ökad oro i världen. Det är alldeles uppenbart att de militära kraven har skapat en teknisk höjd i det här landet som vi annars inte hade haft.

Att Lena Olving - som i framtiden tippas efterträda Åke Svensson som vd - är en kvinna med pondus råder ingen tvekan om. Hon tittar mig hela tiden rakt i ögonen under samtalet och allt hon säger verkar självklart.

Det är tolfte året i rad som Veckans Affärer utser det svenska näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. Syftet är att synliggöra kompetenta kvinnor som sitter på tunga poster. Och trots att listan är oerhört imponerande syns - inte heller i år - något genombrott i statistiken. Av totalt 254 börs-vd:ar är endast fyra kvinnor.

Lena Olving har arbetat i mansdominerade branscher i hela sitt liv. Hon pratar dock hellre om fördelar än nackdelar med detta.

– Som kvinna i den här branschen får du en exponering som många män inte får och du blir alltid ihågkommen. Men visst blir jag förbannad när jag till exempel hör kvinnoförnedrande skämt och liknande. Men det händer också att jag låter det passera.

Varför då?

– På något sätt orkar jag inte bry mig. Jag tycker heller inte att det är mitt jobb att uppfostra dem. Hade jag inte stått ut med alla män hade jag väl fått skola om mig och bli någonting annat, men någon sådan tanke har jag aldrig haft.

Avslutningsvis, har du några tips till andra kvinnliga ledare?

– Det är viktigt att du är tydlig med vad du vill. Gå inte och hoppas på att få klättra på karriärstegen, våga fråga och visa intresse. Vi måste våga tro på oss själva i större utsträckning.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.