- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Kina förnekar spionage i Sverige

Kina nekar till att man bedrivit spioneriverksamhet mot uigurer bosatta i Sverige. Trots att en uigurisk man på måndagen dömdes till fängelse för flyktingspionage för Kinas räkning.


STOCKHOLM. En talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, Qin Gang, tar nu bladet från mun i spionhärvan som förgiftat relationerna mellan Sverige och Kina sedan det uppdagats att en uigurisk man spionerat på sina landsmän för den kinesiska regimens räkning.

Qin Gang ber dock ingalunda om ursäkt. Han kallar de svenska spionanklagelserna för nonsens.

Gang hävdade under en presskonferens på tisdagsförmiddagen att Kina följt den internationella Wienkonventionen om konsulära förbindelser.

Kina frånsäger sig alltså ansvaret för den 62-årige uigur som av Stockholms tingsrätt dömdes till sexton månaders fängelse på måndagen för olovlig underrättelseverksamhet.

Under ett och ett halvt års tid samlade mannen in personlig information om svenska uigurer och lämnade över underrättelseuppgifterna till en kontaktperson vid den kinesiska ambassaden.

Den dömde flyktingspionen var själv en del av den exiluiguriska flyktingspillran i Sverige och betrodd bland sina landsmän.

UD:s presschef Anders Jörle uppger för Sveriges Radios Ekot att det svenska utrikesdepartementet inte har några kommentarer till den kinesiska reaktionen.

– Det handlar om en dom mot en svensk medborgare i en svensk domstol, säger Anders Jörle till SR.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!