Så vill svenskarna pröjsa för fildelning

Det finns en betalningsvilja för film och musik på nätet visar en ny Sifoundersökning.


INTERNET. Svenskarna är inte giriga pirater som vill ha all kultur gratis. Vi kan tänka oss att betala för film och musik direkt på abonnemanget hos bredbandsleverantörer som Telia och Comhem. Det visar en ny Sifoundersökning som beställts av det nybildade nätverket Kulturskaparna.

70 procent av de tillfrågade önskar sig en lösning där abonnemanget omfattar rätten att fildela musik och fritt ta del av text, bild och film.

– Undersökningen stämmer väldigt väl med den syn kreatörerna själva har. Det är intressant att de tillfrågade tycker att bredbandslicens är spännande och att man vill att de lagliga alternativen ska utveckla, säger Alfons Karabuda, kompositör och en av initiativtagarna till det nya nätverket Kulturskaparna, till Dagens Nyheter.

Kulturskaparna omfattar 25 organisationer med totalt 50 000 medlemmar, bland dem Teaterförbundet, Konstnärernas Riksorganisation och Svenska kompositörer av populärmusik.

I enkäten svarar 77 procent av tusen tillfrågade att de vill ha bättre lagliga alternativ till fildelning - svaret bekräftar tidigare undersökningar.

Och så många som fyra av fem tycker att upphovsmännen ska få betalt när deras material sprids på nätet.

Drygt 40 procent kan tänka sig att betala all internettrafik över skattsedeln.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.

FN: Israeliska styrkor deltar i bosättarvåld

Israeliska styrkor stödjer och deltar aktivt i attacker mot palestinier på ockuperade Västbanken, slår FN:s råd för mänskliga rättigheter fast. Det måste upphöra omedelbart, betonar de.