...i en aktion utanför Ringhals kärnkraftverk i Halland.
1 av 11
...i en aktion utanför Ringhals kärnkraftverk i Halland. - Foto: Greenpeace/Johanna Hanno
2 av 11
- Foto: Greenpeace/Johanna Hanno
Där de lät lysa upp reaktor 1 med ljusprojektorer.
3 av 11
Där de lät lysa upp reaktor 1 med ljusprojektorer. - Foto: Greenpeace/Johanna Hanno
4 av 11
- Foto: Greenpeace/Johanna Hanno
"Det var ju synd med bensinaggregat. Men de tycker väl att ändamålen helgar medlen", kommenterar Ringhals informationschef Gösta Larsen.
5 av 11
"Det var ju synd med bensinaggregat. Men de tycker väl att ändamålen helgar medlen", kommenterar Ringhals informationschef Gösta Larsen. - Foto: Greenpeace/Johanna Hanno
6 av 11
- Foto: Greenpeace/Johanna Hanno
"Att ersätta dåligt fungerande kärnkraft med mer kärnkraft är att betrakta som politisk härdsmälta", menar Greenpeaces Ludvig Tillman.
7 av 11
"Att ersätta dåligt fungerande kärnkraft med mer kärnkraft är att betrakta som politisk härdsmälta", menar Greenpeaces Ludvig Tillman. - Foto: Greenpeace/Johanna Hanno
8 av 11
Aktivister från Greenpeace demonstrerade mot kärnkraften och centerpartiets kovändning...
9 av 11
Aktivister från Greenpeace demonstrerade mot kärnkraften och centerpartiets kovändning... - Foto: Greenpeace/Johanna Hanno
10 av 11
- Foto: Greenpeace/Johanna Hanno
11 av 11
- Foto: Greenpeace/Johanna Hanno

Greenpeace lät Ringhals lysa

Aktivister från Greenpeace lät lysa upp kärnkraftsreaktor vid Ringhals.


HALMSTAD. Med ljusprojektorer strålade aktivister från Greenpeace upp budskap mot reaktor 1 vid Ringhals kärnkraftverk natten mot måndagen:

"Ställ om Sverige". "100 000 år av konsekvenser". "Stoppkloss".

Fem personer från Greenpeace demonstrerade på söndagskvällen och natten till måndagen utanför Ringhals.

– Vi vill belysa att Sverige står inför ett vägval där vi kan satsa på förnyelsebar energi i stället för kärnkraft, säger Ludvig Tillman, från Greenpeace, till Hallands-Posten.

Manifestationen var lugn och städad, men polisen har ändå upprättat två anmälningar om brott. Dels kan aktionen vara ett brott mot ordningsstadgan eftersom Greenpeace saknade demonstrationstillstånd och dels misstänks aktivisterna ha brutit mot fotoförbudet som råder på platsen.

"Ändamålen helgar medlen"

På Ringhals kärnkraftverk konstaterar man lite syrligt att aktivisterna slösade på en hel del smutsig energi för att lysa upp reaktorn med sina budskap:

– Jag tycker väl att det är bra att människor engagerar sig i olika frågor. Men om de hade meddelat oss i förväg hade de kunnat få ström från oss. Det var ju synd att de körde med bensinaggregat. Men de tycker väl att ändamålen helgar medlen, säger Ringhals informationschef Gösta Larsen till HP.

Icke närvarande var centerpartiets ledare, näringsminister Maud Olofsson. Men hennes ande svävade ändå över platsen - många av aktivisternas budskap var riktade direkt till henne. I och med att riksdagen väntas bifalla regeringens förslag att öppna upp för nya kärnreaktorer i Sverige under nästa vecka.

– Det finns en stor splittring inom alliansen och inom centern. Vi hoppas såklart att man inte ändrar de här lagarna och vi kommer att fortsätta med fler aktioner, säger Ludvig Tillman, från Greenpeace, till HP.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.