Johan Liljeqvist, 24, kvävdes till döds under ett polisingripande.
1 av 2
Johan Liljeqvist, 24, kvävdes till döds under ett polisingripande. - Foto: Polisen/privat
2 av 2
- Foto: Scanpix

Johan dog i polisgrepp - åklagarens analys kritiseras

Johan Liljeqvist, 24, dog under ett polisomhändertagande. Åklagaren som utredde fallet la ner utredningen och konstaterade att dödsorsaken var att han kräktes och fick andnöd. Men rättsläkaren underkänner åklagarens medicinska analys.


GÖTEBORG. Efter att den första utredningen mot poliserna i vars förvar Johan Liljeqvist, 24, dog fick kritik för att vara illa skött inledde överåklagare Björn Ericson en ny. Den utredningen lades ner för en dryg månad sedan.

Enligt Björn Ericson var det en kräkning på sjukhuset som ledde till andnöd, hjärtstillestånd och döden. De inblandade poliserna har inte varit i närheten av att ha gjort något brottsligt.

– Det menar jag, det finns inget som påminner om ett brott, säger han.

Åklagaren har sin bild av dödsorsaken klar:

– Andnings- och cirkulationsstoppet ledde till syresskadorna, det inträffade på sjukhuset som en följd av att han kräktes och fick ner det i lungorna, säger överåklagare Björn Ericson till Sveriges Radios Ekot.

Döms ut av obducenten

Men åklagarens analys av det sätt Johan dog på underkänns helt av rättsläkaren som obducerat Johan Liljeqvist.

Rättsläkaren Adam Berkowicz konstaterar att det inte är någon kräkning i luftvägarna som orsakat hans död utan polisingripandet.

– Jag har inte ändrat det på något sätt, den förnyade förundersökningen har inte ställt mig några kompletterade frågor, säger han till Ekot.

Tidigare har ögonvittnen trätt fram och uppgett att poliserna låg på Johan Liljeqvists överkropp med ett sådant tryck att han inte kunde andas.

Bröstkorgen ihoptryckt

Riskerna med det här farliga greppet uppmärksammades efter Osmo Vallos död vid ett polisingripande på 1990-talet.

Enligt rättsläkaren Adam Berkowicz uppstod blödningarna när bröstkorgen trycktes ihop så hårt att blodet som pumpades upp i huvudet inte kunde rinna tillbaka till kroppen.

Men den här delen i det rättsmedicinska protokollet tolkar åklagaren Björn Ericson helt efter eget huvud.

– Sedan är det naturligtvis så att de inträffade skadorna genom hjärtstilleståndet på sjukhuset förklarar också de här punktformade blödningarna, säger Björn Ericson till SR.

Ekot: Gör de det?

– Det borde de göra om i fall man inte andas, för det är väl samma sak.

Ekot: Får man punktformade blödningar då?

– Om man inte andas, så har jag uppfattat vad rättsläkaren skrev.

Ekot: Då har du nog missförstått…

– Ja, det är nog möjligt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

1 timme sedan
Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.