Henrik Pontén på Antipiratbyrån. Nu har både Antipiratbyrån och Ifpi granskats av Datainspektionen.
Henrik Pontén på Antipiratbyrån. Nu har både Antipiratbyrån och Ifpi granskats av Datainspektionen. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Antipiratbyrån får okej för piratjakt

Datainspektionen ger Antipiratbyrån och Ifpi grönt ljus för fortsatt piratjakt.


INTERNET. Såväl filmindustrins jägare i Antipiratbyrån som deras motsvarigheter i skivbolagens branschorganisation Ifpi är ute och granskar misstänkta fildelare på nätet.

Enligt Datainspektionens granskning har båda organisationerna tagit på sig myndighetsroller och samlar in uppgifter samt registrerar misstänkta ip-adresser.

Men där det tidigare krävdes undantag från lagen för att få bedriva den här typen av polisiär verksamhet gör Ipredlagen från och med den 1 april förra året insamlingen helt laglig.

I december förra året inledde Datainspektionen en granskning för att se om Ipred medfört några förändringar. Bland annat för att kontrollera att organisationerna följer personuppgiftslagen.

Nu konstaterar myndigheten att både Antipiratbyrn och Ifpi håller sig inom lagens råmärken.

Mellan 100 och 200 misstänkta ip-adresser finns registrerade hos organisationerna.

– De är ute på fildelarnätverken och samlar in vissa uppgifter. Sedan gör de ett urval om vilka de ska gå vidare med, och resten tas bort. Men vi ser inte att detta har förändrats efter Ipred och vi har inget att anmärka på, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen, till Svenska Dagbladet.

Däremot skickar man inte längre ut varningsbrev. Tidigare skickade man sådana till operatörerna i förhoppning om att de skulle vidarebefordras till abonnenterna.

– Skälet är att operatörerna vägrat att vidarebefordra breven till abonnenter, står det i redovisningen av granskningen av Antipiratbyrån.

– De skickade ganska många brev när vi granskade dem första gången 2005 eller 2006, men antalet gick snabbt ner sedan. Ifpi meddelade redan för 1 till 1,5 år sedan att de upphört, och nu har också Antipiratbyrån slutat, säger Jonas Agnvall till SvD.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!