1 av 2
- Foto: Nikolas Giakoumidis/AP/Scanpix
EU:s finansministrar har enats om ett krispaket värt 720 miljarder euro.
2 av 2
EU:s finansministrar har enats om ett krispaket värt 720 miljarder euro. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Krispaketet som ska rädda euron

EU:s finansministrar har enats om ett krispaket för 720 miljarder euro.


BRYSSEL. Efter långa förhandlingar mellan EU:s finansministrar under natten mot måndagen enades de om ett nytt räddningspaket - som ska ta udden av framtida fall liknande den grekiska kollapsen.

Förhandlingarna fördes i en kamp mot tiden. Finansministrarna ville vid öppningstid möta de asiatiska börserna med handlingskraft.

Det handlade för EU-ministrarna om att undvika att samma finansiella kaos som spred sig förra veckan när också Portugal och Spanien blev hårt ansatta av marknaden.

– Det är ett mycket omfattande program som nu läggs på plats för att säkra finansiell stabilitet och få slut på den här vargflocksjakten på de länder som har brister i sin finanspolitik och därmed upplevs som svagare, sa Sveriges finansminister Anders Borg efter mötets slut.

EU: går in med 500 miljarder euro. Merparten - 440 miljarder euro - ska kunna användas på samma sätt som det nyss beslutade lånepaketet till Grekland på 110 miljarder euro.

Dessutom utvidgas en redan existerande nödfond för icke-euroländer med 60 miljarder euro för att också kunna omfatta euroländer. Ovanpå detta bidrar IMF med minst 220 miljarder euro.

/
/
EMU
/
EU
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.