- Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Hård kritik mot Arbetsförmedlingen

En arbetsförmedlare förmedlar ett jobb i månaden.


Av en färsk rapport från arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv framgår att Arbetsförmedlingen gör sitt jobb riktigt dåligt.

– En arbetsförmedlare förmedlar färre än ett riktigt jobb per månad. Det är inte någon förbättring sedan 2003 när Riksrevisionen först uppmärksammade den låga effektiviteten, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv och en av författarna till rapporten, till Sveriges Radios Ekotredaktion.

När Riksrevisionen för några år sedan granskade Arbetsförmedlingens effektivitet visade det sig att en arbetsförmedlare i genomsnitt förmedlade 8,5 anställningar under ett helt år.

Och enligt Svenskt näringslivs granskning är läget inte bättre nu.

Arbetsförmedlaren ordnade 9,4 jobb per år, alltså knappt ett jobb i månaden. Det betyder att varje jobb som förmedlades kostat 60 000 kronor.

Clas Ohlsson, chef för Arbetsförmedlingens analysavdelning, tycker att beskrivningen är orättvis. I stället för ett jobb i månaden anser han att en förmedlare ordnat två jobb och att det ändå är en bra investering.

– Vi försöker ju satsa våra personalresurser på dem som vi tror inte kommer klara sig utan oss. Och om det handlar om en person som annars skulle slås ut från arbetsmarknaden eller vara arbetslös under en mycket lång tid, då tycker jag att de här 30 000 eller 60 000 kronorna är ganska lite, säger han till Ekot.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!