Fyra Black Cobra-medlemmar åtalas för åtskilliga brott som terroriserat Falkenberg under det senaste året.
Fyra Black Cobra-medlemmar åtalas för åtskilliga brott som terroriserat Falkenberg under det senaste året.

Långa fängelsestraff för Black Cobra-vandaler i Falkenberg

Dom har nu fallit över det gäng Black Cobra-anknutna småpåvar som förra året satte skräck i Falkenberg.


Terrorn i Falkenberg

Detta har hänt:

2009

28 augusti: Inbrott och misshandel av en familj på Falkagård.

18 oktober: En man blir skjuten på Utmarksvägen. Brottet rubriceras som mordförsök. Två män tar sig efter händelsen in på sjukhuset och försöker påverka mannen att inte vittna.

Bland flera våldsamheter under hösten inträffade också flera bedrägerier och en kväll misshandlades tio personer utanför en pizzeria.

2010

16 mars: Tio personer - en kvinna och nio män - åtalas för ett 30-tal brott. Tre av dem 19, 25 och 40 år gamla har suttit häktade sedan i slutet av november. I början av mars häktas också en 18-årig man.

22 mars–24 maj: Under 25 dagar pågår rättegången i säkerhetssalar i Göteborgs tingsrätt. Förutom de tilltalade deltog 20 målsägare och 34 vittnen.

FALKENBERG. Oroligheterna eskalerade den 18 oktober när de första skotten föll över Falkenberg. Sedan dess har flera boende tvingats flytta för att de inte längre känner sig säkra.

- Det som har varit anmärkningsvärt i Falkenberg är att den här gruppens agerande har varit av systemhotande karaktär. De har bland annat hotat poliser och andra samhällsinstitutioner, säger Peter Hejdström, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Halland, till Göteborgs-Posten.

Men efter att polisen grep ett gäng med kopplingar till det kriminella nätverket Black Cobra har det lugnat ner sig betydligt.

– Först och främst är detta en grupp av drivande ledargestalter som har lyckats få med sig andra. Det förekommer kontakter med Black Cobra men de har även kontakter med andra mer eller mindre organiserade nätverk, säger Peter Hejdström på kriminalunderrättelsetjänsten till GP.

Och nu har de fått sina domar.

26-årigen som pekats ut som huvudman får det strängaste straffet av Varbergs tingsrätt.

Han döms till fem års fängelse för bland annat medhjälp till försök till mord och anstiftan till övergrepp i rättssak.

– Delar av domen kommer att överklagas. Bland annat grov misshandel och medhjälp till försökt till mord, säger mannens advokat Lennart Johansson till GP.

Hans 19-årige bror döms för mordförsöket på en man på Utmarksvägen den 18 oktober till fyra år och sex månader i fängelse.

Ytterligare två män - 27 och 40 år - döms till åtta månader respektive tre år i fängelse efter att ha befunnits skyldiga till att ha sökt upp och hotat den skottskadade mannen att inte vittna.

Ännu ett gäng personer dömdes till kortare fängelsestraff.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.