Ett dödsfall i gruppen manade till eftertanke. Nu läggs Piratbyrån ner.
Ett dödsfall i gruppen manade till eftertanke. Nu läggs Piratbyrån ner. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Piratbyrån läggs ner

"Allt har sin tid."


Året var 2003 och Antipiratbyrån var på jakt efter fildelare. Då grundades Piratbyrån för att få igång en diskussion.

– Det fanns ett utrymme som behövde fyllas vad gäller synen på hur internet används och hur kultur skapas och sprids, säger Marcin de Kaminski, en av grundarna, till Nyheter24.

– Vi har aldrig varit ute efter en lösning. Snarare har det handlat om att ställa de frågor som saknats.

Nu läggs Piratbyrån ner. Medlemmarnas engagemang har redan flyttats till andra projekt, och man har enats om att Piratbyrån inte längre kan finnas kvar.

– En av de som startade piratbyrån, en av våra vänner, har gått bort. Han var alltid mån om att man aldrig skulle stanna upp, utan istället förändras. Nu när han inte finns med oss kan inte Piratbyrån göra annat än att förändras, och då gör vi så här, säger de Kaminski.

Tidpunkten kan verka illa vald nu när Piratpartiet har siktet inställt på riksdagen, men de Kaminski avfärdar kopplingen.

– Vi har alltid kört vårt race och varit väldigt tydliga med det. Partipolitik har aldrig intresserat oss. Det vore fånigt att dra de parallellerna, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Sundsvall: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Birsta, polisen larmas till en butik", skriver polisen på sin hemsida.