Här förbereder Uppsalas studentkår ett utskick med information angående avskaffandet av kårobligatoriet.
Här förbereder Uppsalas studentkår ett utskick med information angående avskaffandet av kårobligatoriet. - Foto: Elisabet Forsell

Nu blir kåren frivillig

I juli blir det frivilligt att vara med i studentkårerna runt om i landet.


Fram tills nu har alla som studerat på universitet eller högskola varit tvungna att vara medlemmar i kåren och betala kåravgift. Men förra sommaren beslutade riksdagen att kravet skulle väck, och i juli blir medlemskapet frivilligt.

Kristina Ekholm, ordförande för Sveriges största studentkår vid Uppsala universitet, är optimistisk.

– Sen beslutet fattades har vi arbetat en hel del på att organisera om och försöka söka externa medel. Och nu planerar vi att utöka vår verksamhet och effektivisera. På så sätt kan man säga att det har kommit någonting bra ur det här - vi har blivit effektivare, säger hon till Nyheter24.

Trots att medlemstalet förväntas sjunka ser inte Ekholm ekonomin som något problem.

– Vi sänker ju vår avgift från 140 kronor till 45 kronor och ändå kommer vi inte att behöva skära ner utan snarare kommer vi att utöka. Förhoppningsvis kan vi vara ett ännu bättre stöd för våra medlemmar, säger hon.

Uppsalas studentkår har idag 34 000 medlemmar. Ekholm tror att majoriteten av de som redan är med i kåren kommer att förbli medlemmar, men att nya studenter kanske bangar avgiften. Men staten och universitetet hjälper till för att kompensera.

– Universitetet vill ju inte att vi ska försvinna. De tycker att det vi gör är viktigt, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.