På Lundagrupperna kan yngre demenssjuka träffas och snacka om sina problem över en kaffe.
På Lundagrupperna kan yngre demenssjuka träffas och snacka om sina problem över en kaffe. - Foto: TT BILD

Allt snabbare demensdiagnos ställer till besvär

Allt fler demenssjuka får sin diagnos tidigt. De yngre demenssjuka drabbas av unika problem och det ställer nya krav på vården.


Hur ska man hantera jobbet, huslånen och tonårsbarnen efter att man diagnostiserats med alzheimers? Det är några av de problem som yngre demenssjuka ställs inför.

Lotta Olofsson vid Demensförbundet menar att vården måste anpassa sig.

–  Det vi har märkt är att när man får diagnosen tidigt är det ett väldigt glapp från det man får diagnosen tills man är i behov av biståndsbedömd daglig verksamhet. Och det är det glappet vi vill fylla, säger Lotta Olofsson till Ekot.

Hon är med och driver Lundagrupperna, en plats där yngre demenssjuka kan träffas, ta en kaffe och prata om sina problem.

Agneta Ingmans fick sin diagnos för sju år sen och hon menar att fokus i demensfall tidigare har legat på de anhörigas problem.

– När jag läste om min sjukdom var det alltid skrivet ifrån en anhörigs synpunkt. Och visst, de sista perioderna är det ju lika väl som alla andra sjukdomar de anhörigas sjukdom. Men i många år klarar vi oss faktiskt på egen tass också, säger hon till Ekot.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!