Strandsatta svenskar.
Strandsatta svenskar. - Foto: Sergeant Alexander Karlsson / Combat Camera/Försvarsmakten

Tusentals svenskar strandsatta i Libanon och Irak

Över tusen personer - cirka 450 i Libanon och 650 i Irak - är fast sedan den Göteborgsbaserade researrangören Flyhome gick i konkurs på onsdagen.


Flygbolaget Flyhome skriver på sin hemsida att orsaken är en tidigare tvist med flygbolaget Primera Air, som gjort att Flyhome tvingats återbetala miljontals kronor. Detta till resenärer som inte kom i väg för att flygbolaget saknade tillstånd för flygningar till Irak.

Enligt Flyhomes tidigare vd Aida Bakkar riskerar nu 450 resenärer i Beirut, Libanon, och ungefär 600 i Irak att bli strandsatt i augusti på grund av flera inställda flyg. De flesta resenärerna kommer från Göteborg.

Den ett år gamla göteborgska resebyrån Flyhome i Norden AB har specialiserat sig på vad de kallar "etniskflyg". Det vill säga resor för invandrare i Sverige som besöker sina gamla hemländer. Destinationerna har varit Beirut, samt Erbil och Sulaymaniah i Irak, skriver Göteborgs-Posten.

På onsdagen försattes företaget i konkurs av Göteborgs Tingsrätt. "Bolaget är på obestånd, vilket inte är tillfälligt." skrev resebyrån i sin konkursansökan.

Primera Air skriver i ett pressmeddelande daterat tisdag 27 juli:

"Flyhome har inte betalt enligt kontrakt för fortsatta flygningar till/från Irak. Flyhome i Norden AB har inte varit i kontakt med oss sedan förra veckan och vi har ingen vetskap om deras intentioner. Alla krav bör riktas mot Flyhome i Sverige."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!