Anders Dalenius får skadestånd efter JK-beslut

I april förra året sköts en greve och hans höggravida sambo ner i Gamla stan i Stockholm. Strax därpå stormade en beväpnad insatsstyrka Anders Dalenius hem där han stod och lagade mat åt sin då sjuåriga dotter.Nu får Dalenius skadestånd.


Anders Dalenius greps misstänkt för mordförsök. Ett gripande som fick stort medieutrymme inte minst i och med att Dalenius är en välkänd och framgångsrik reklammakare. 16 timmar senare hävdes anhållan och förundersökningen mot Dalenius lades ner eftersom han var oskyldig. 

Nu får Anders Dalenius skadestånd för tiden han satt häktad, trots att den understiger gränsen på 24 timmar.

Justitiekanslern (JK) gör bedömningen att inte minst det massmediala pådraget gör ersättningen skälig. För Nyheter24 berättar Anders Dalenius nu om vad JK:s beslut innebär för honom och vad han tycker om internets påverkan på rättsväsendet.

– Jag tycker det är skönt att JK nu säger att polis och åklagare inte får skicka insatsstyrkan på vem som helst bara med ”digital hörsägen” som skäl. I mitt fall så var ju min enda koppling att jag var vän med de drabbades exfru på facebook.

– Så i förlängningen så gynnar det här beslutet oss alla, då vi dagligen och frivilligt öppnar vårt privatliv på sociala plattformar av olika slag, och nu säger JK att det inte ska kunna missbrukas på det sättet som drabbade mig, säger Dalenius till Nyheter24.

Byggde polisinsatsen enbart på utpekandet via facebook?

– Ja. Enligt det som har framkommit i förundersökningen så är den enda kopplingen att jag var kompis på Facebook med den drabbade mannens exfru, och att paret tyckte jag var lik gärningsmannen. Det är ju det som är skrämmande med det här och det är därför jag kallar det för ”digital hörsägen”.

Men ska inte polisen agera så snabbt som möjligt när de tror att de kan gripa en gärningsman?

– Absolut! Jag har aldrig emotsatt mig det att dom skulle utreda de uppgifter de hade, men det är stor skillnad mellan ett enskilt förhör och att skicka män med automatvapen för att anhålla någon. Om man hade skött det hela lite snyggare, så hade ju varken jag eller min familj hängts ut och kommit till skada, utan misstaget hade retts ut på en gång utan massmedial inblandning.

Kommer du att driva något kring detta vidare?

– Nej, jag är nöjd som det är. Det kan ju såklart tyckas tragiskt att PO valde att inte fälla Realtid med motiveringen att de inte är medlemmar i Svenska Tidningsutgivarnas Förening - lite som att man inte skulle kunna fälla någon för tjyvjakt om denne inte var med i Jägarförbunet - men det är deras problem att de är en tandlös relik från papperstidningens storhetstid.

– Jag är nöjd med att i alla fall JK förstår att man inte kan bete sig hur som helst bara för att man har läst något på internet, säger Anders Dalenius till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.