Stureplansmördaren vill ha nåd

Tommy Zethraeus vill ha nåd - i eftermiddag tas målet upp i rätten.


Stureplansmördaren Tommy Zethraeus vill ha nåd.

Klockan 14.00 tas målet upp i Örebro tingsrätt.

Tommy Zethraeus, 39, sköt ihjäl fyra personer och skadade ett tjugotal i det så kallade Stureplansmordet, ett av Sveriges mest omtalade mordfall någonsin.

– Jag har sonat 14 år och jag bör få ett tidsbestämt straff, skriver Zethraeus själv, enligt Aftonbladet.

Han anser sig rehabiliterad och redo för ett liv i frihet.

– Då jag har sonat 14 år, och gjort en så gott som bra verkställighet, bör jag få ett tidsbestämt straff, skriver han själv i sin ansökan.

Det var i december 1994 som Tommy Zethraeus tillsammans med Guillermo Marques Jara dödade tre gäster och en dörrvakt på nattklubben Sturecompagniet i Stockholm. Upprinnelsen var ett bråk med dörrvakterna.

Zethraeus ska snart delta i ett avancerat våldspreventivt program (VPP). Han menar att det vore onödigt att de kunskaperna ska förspillas.

– Så att man inte efter ett så långt och tidskrävande program blir sittande och de nya kunskaperna går förlorade med tiden.

Han menar också att han fått en fast punkt i livet eftersom han nu är far till fyra barn och gift sedan fem år tillbaka.

Åklagare Gunnar Brodin tänker dock yrka på att straffet inte omvandlas eftersom Zethraeus fortsatt begå grova brott under sin fängelsetid. Såväl grov misshandel som grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott har Zethraeus, som numera heter Belafonte, gjort sig skyldig till.

Zethraeus sitter i dag på en av de allmänna avdelningarna på Kumla. Han studerar litteratur på universitetsnivå.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!