Döms piraterna på nytt i hovrätten?
1 av 3
Döms piraterna på nytt i hovrätten? - Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Debattören och IT-profilen Johanna Nylander analyserar...
2 av 3
Debattören och IT-profilen Johanna Nylander analyserar...
TPB-rättegången.
3 av 3
TPB-rättegången. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

TPB-rättegången: "Vi struntar mer i lagen"

Under fredagen återupptas förhandlingarna i Svea hovrätt. Johanna Nylander analyserar rättegången mot The Pirate Bay.


Johanna Nylander

Johanna Nylander, 24, är en flitig debattör och skribent med huvudsaklig inriktning på IT-frågor. Hon har också precis släppt en bok om folkhälsa - Är det så farligt?

Vi vet hur det gick sist. Trettio miljoner i skadestånd och fängelse för medhjälp till upphovsrättsbrott.

Nu är det dags för den andra akten.

Pirate Bay-rättegången har flyttat till Svea hovrätt, och spektaklet har mattats av till en lång mellanakt. Både försvaret och åklagarsidan tror att deras egen sida vinner, men utanför rättegångssalarna har vi börjat sluta bry oss om resultatet.

Om det är någonting fallet Pirate Bay-målet har visat så är det att upphovsrättsbrott är komplicerade. I det här fallet handlar det dessutom "bara" om medhjälp till upphovsrättsbrott.

Tekniken kring bittorrent är fortfarande svårhanterlig. De saker som diskuteras i rätten kanske inte alltid målar upp de anklagade killarnas bästa sidor – men hej, de är ju trots allt bara människor.

Och trots allt hänger det på små detaljer om de döms eller inte döms. Blir många miljoner fattigare eller inte.

Systemet bakom Pirate Bay är uppbyggd som en sökmotor, en tjänsteleverantör som inte ska ansvara för innehållet andra bistår med.

Jag ska inte hymla, jag gillar inte dagens fildelningslagar, och jag har svårt att se det brottsliga i Pirate Bay. Men den här rättegången är intressant. Inte bara för att det faktiskt kan vara så att det är den sista.

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd bara för att ett mål är hett i media. Vad kommer att hända med fildelningen då?

Har vi redan slutat bry oss när nästan allt finns på Spotify? Eller är det kanske så att skiv- och filmindustrin har tröttnat på att jaga fildelare på rättsliga vägar när man kan bygga egna smarta system i stället?

För visst måste det finnas klara fördelar. Teveserier som True Blood och Mad Men hade knappast varit kända i landet om det inte vore för nedladdningen som gör att man kan följa serierna tätt efter att de visas i USA.

När det gäller rättegången finns det flera andra obesvarade frågor.

Sist dömdes de fyra att betala skadestånd solidariskt. Nu kommer Gottfrid Svartholm Warg troligen prövas i efterhand, något som kan komma att påverka de andra.

Å andra sidan verkar det bara vara Carl Lundström som har några pengar att tala om, en person som nästan blivit dömd på förhand – om inte annat för sina politiska åsikter.

Rättegången mot Pirate Bay är politisk. Inte bara för att vi kommer få en ny regering (och eventuellt ny justitieminister) under rättegången, utan för att den riskerar att göra ännu en generation misstänksamma mot staten och rättsväsendet.

Vi har inte slutat ladda ner filer från nätet, vi har bara lärt oss lite bättre hur man gör, och struntar lite mera i lagen.

Det tjänar ingen på.

Skrivet av: Johanna Nylander

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.