- Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Världens första livmodertransplantation genomförs i Göteborg

10 000 kvinnor i Skandinavien aktuella för transplantation.


Så sent som i somras lyckades forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för första gången transplantera en livmoder från en råtta till en annan och sedan få råttan med den transplanterade livmodern att få ungar.

Tester på flera djur har gjorts med framgångsrikt resultat och nu pågår liknande försök på babianer, som är betydligt mer lika människor, innan den första människan får en transplanterad livmoder.

Sahlgrenska i Göteborg väntas blir först i världen att genomföra en mänsklig livdmodertransplantation.

Bara i Skandinavien berkäknas 10 000 kvinnor vara aktuella för transplantation. Och då handlar det bara om de som inte kan få barn med hjälp av annan infertilitetsbehandling.

- Vi tar nu hjälp av etisk expertis. Man måste ta hänsyn till den som ska donera livmodern och hennes partner, men också till den som ska få livmodern och äta immundämpande medel och till hennes partner. Dessutom måste man ta hänsyn till barnet som är den tänkta utkomsten, säger doktoranden Liza Johannesson till Sydsvenskan.

På sikt tror Johannesson att livmodertransplantationer blir ett alternativ till surrogatmödraskap och adoption. Att operera in livmödrar i män är dock inte aktuellt.

– Nej, vi är enbart inriktade på kvinnor som inte kan få barn. Och vi transplanterar inte äggstockar i samband med ingreppet. Det pågår försök med det i övriga världen, men vi riktar inte vår forskning mot det, säger Liza Johannesson till Sydsvenskan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

1 timme sedan
AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.