Piratvittnet dök inte upp

Den hemlighetsfulle israeliske piraten - som kallats den femte Pirate Bay-mannen - var kallad som vittne till rättegången i Svea hovrätt. Men dök inte upp.


STOCKHOLM. Daniel Oded är Pirate Bay-rättegångens stora doldis och syndabock.

Han har kallats för ”den israeliske affärsmannen” och den femte Pirate Bay-mannen. Han som inte åtalades tillsammans med de fyra andra.

Oded står bakom annonsföretaget Random Media som i tidigt skede kontaktade Pirate Bay för att sälja annonser på sajten.

Hur turerna kring Daniel Oded har varit är oklart.

Han hördes inte i tingsrätten, och dök inte upp till rättegången i dag trots att han var kallad som vittne av Carl Lundströms försvar.

Enligt de dokument som visats upp är det han som ska ha tagit hand om pengar, ekonomi och annonsering och också lejonparten av vinsten.

Om det nu har funnits några större pengar att hämta ut.

I åtalet finns inga stora transaktioner mellan de inblandade att visa upp, och inga skattebrott eller andra ekonomiska brott har prövats i samband med fallet.

I stället för vittnesförhör med Daniel Oded lyfte advokat Per E Samuelsson -Lundströms försvarare - upp ett förmodat uttalande med Daniel Oded från tidningen Realtid där det hävdas ”att han är den som förvaltar inkomsterna åt Pirate Bay”.

Vidare i artikeln hävdas det att Odeds företag Random Media är navet för sajtens inkomster, skatteparadisöar och driften av serverhallen PRQ.

Vad som tangerar på sanningen eller bara är spekulationer är svårt att uttyda när det gäller Oded. Han är en person som figurerar lite här och var, men som i princip är omöjlig att få tag på och troligen har egna goda skäl för att inte dyka upp i en svensk hovrätt - ens som vittne.

Daniel Oded är sedan 2007 chef för VentivMedia Investment Group, ett bolag baserat i Schweiz som sägs syssla med internetmarknadsföring och investeringar på nätet.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.