Fp kritiseras för nytt språkutspel

Partiledare Jan Björklund tar helt avstånd från förslaget.


En arbetsgrupp inom folkpartiet ville avbryta de försök som pågår i grundskolan med ämnesundervisning på andra språk än svenska.

Men efter hård kritik från både oppositionen - och det egna ungdomsförbundet - tar partiledaren Jan Björklund avstånd från förslaget.

I ett fåtal skolor i invandrartäta kommuner i storstadsområden kan elever som nyss anlänt till Sverige få plugga vissa ämnen på sitt modersmål för att inte tappa fart. De kan exempelvis undervisas i matematik på arabiska. Alliansregeringen har nyligen förlängt försöksperioden till 2010.

Men nu vill en arbetsgrupp inom folkpartiet stoppa försöken.

– Vi ser gärna läxläsning och stödundervisning på modersmål, men grundundervisningen tycker vi ska ske på svenska, säger Christer Nylander, ordförande i partiets skolpolitiska arbetsgrupp.

– Får man inte samhällskunskapsundervisningen på svenska så hämmas svenskinlärningen av det, säger Nylander, men är också orolig för att lärarnas ämneskunskaper får stå tillbaka till förmån för språkkompetensen.

Förslaget ska behandlas vid folkpartiets landsmöte i november. Även om det antas där måste övriga allianspartier övertygas innan det kan tänkas bli regeringspolitik. Trots det är reaktionen från oppositionen mycket hård.

– Att som politiskt parti vilja förbjuda undervisningsmetoder som de som använder dem anser fungerar är väldigt, väldigt konstigt, särskilt från liberaler, säger Maria Wetterstrand (mp).

Luf-ordförande Frida Johansson Metso tycker att skolpartiet folkpartiet borde fokusera på kunskapsinhämtning, inte integration, när det diskuterar skolfrågor.

Folkpartiets partiledare, utbildningsminister Jan Björklund, tar nu avstånd från förslaget.

– Det arbetsgruppen pekar på är ett viktigt problem, att många invandrarungdomar inte lär sig ordentlig svenska. Jag tror dock inte på ett förbud, säger Björklund till TT.

Partiets skolpolitiska arbetsgrupp lär därmed ha små utsikter att få igenom sitt förslag vid landsmötet i november. Björklund reagerar dock på kritiken mot förslaget.

– Frågor måste kunna diskuteras, och jag tycker en del reaktioner är helt överdrivna, säger Björklund.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!