53 miljoner kronor om året kostar polisens trafikolyckor skattebetalarna.
1 av 3
53 miljoner kronor om året kostar polisens trafikolyckor skattebetalarna. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
– Många av de unga poliserna har ingen körvana och det är inget annat än rysk roulett, säger trafikforskaren Jörgen Lundälv.
2 av 3
– Många av de unga poliserna har ingen körvana och det är inget annat än rysk roulett, säger trafikforskaren Jörgen Lundälv. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Sedan den 1 november 2009 har 3 500 anmälningar om skador på polisens fordonspark gjorts.
3 av 3
Sedan den 1 november 2009 har 3 500 anmälningar om skador på polisens fordonspark gjorts. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Så många bilar kvaddar polisen

Kraschar och voltar för 53 miljoner kronor om året.


Polisbilen som aldrig kom fram

Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, har i rapporten Polisbilen som aldrig kom fram funnit att de flesta olyckor med polisfordon inblandade beror på polisen i förarsätet.

1997–2007 var skadekostnaderna för polisbilar och personer 300 miljoner kronor. Under perioden rapporterades att 1 763 polismän skadades, varav två med dödlig utgång.

Den svenska poliskåren är inga mästare bakom ratten. Bara i oktober månad i år har poliser krockat 230 gånger, skriver tidningen Metro.

Och sedan den 1 november förra året har närmare 3 500 anmälningar om skador för sammanlagt 53 miljoner kronor gjorts på polisens fordon i Sverige.

Cirka hälften var olycksrelaterade - det motsvarar nästan fem olyckor om dagen, enligt statistik från Kammarkollegiet.

– Det mesta är mindre allvarliga tillbud som inträffar i samband med utryckningar. Men i cirka 30 av fallen handlar det om hela bilar som har bytts ut, säger Per Nilsson, handläggare vid Kammarkollegiet, till Metro.

Bara förra veckan inträffade fyra allvarligare tillbud.

– Alla sådana här händelser kan tillskrivas att man kör över sin förmåga, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, till Metro.

Lundälv har skrivit rapporten Polisbilen som aldrig kom fram, som pekar på en oroväckande stegring i polisens trafikolyckor.

– Många av de unga poliserna har ingen körvana och det är inget annat än rysk roulett där många kommer att skadas innan det åtgärdas, säger Jörgen Lundälv.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!