Jan R Andersson.
Jan R Andersson. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Moderater vill förbjuda Jantelagen

Riksdagsledamoten Jan R Andersson (m) vill att Jantelagen ska omfattas av diskrimineringslagen.– Det finns krafter som hyllar Jantelagen och det tror vi är direkt farligt, säger han.


Fakta: Jantelagen

Jantelagen är ett koncept formulerat av den norske författaren Aksel Sandemose i boken En flykting korsar sitt spår från 1933.

Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt.

Innebörden av "lagen" är i stora drag att stoppa all sorts initiativrikedom.

Tillsammans med tre kollegor motionerar Jan R Andersson (m) om att det bör bli olaglig att neka en person ett jobb på grund av missunnsamhet.

– Att söka medelmåttighet är i sig en dold diskriminering, säger Andersson till Östran och utvecklar:

- Det finns en mentalitet i Sverige som hindrar människor att pröva sina vingar. Det tror jag är skadligt för landet på lång sikt. Människor måste i stället uppmuntras att använda sina vingar.

Enligt Andersson bör Jantelagen omfattas av diskrimineringslagen. En person ska alltså kunna överklaga ett beslut till diskrimineringsombudsmannen (DO) om han misstänker missunnsamhet. "Lämpliga repressalieåtgärder" ska därefter kunna tillämpas.

– Det är en ovanlig motion då den inte är så handfast. Men för oss är det viktigt att lyfta frågan och väcka en diskussion. Det finns krafter som hyllar Jantelagen och det tror vi är direkt farligt, säger Andersson till Östran.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!