1 av 2
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

USA spionerade i Sverige

Avslöjandet om amerikansk övervakning av norrmän kom först. Sedan Danmark - och nu Sverige.


USA-spioner i Europa

Surveillance Detection Unit (SDU) heter gruppen vars spionverksamhet norska TV2 avslöjade i början på november.

SDU jobbade på uppdrag av den amerikanska ambassaden i Norge och opererarade från hemliga lokaler. Flera i gruppen är tidigare norska säkerhetspoliser.

Misstänkta personer har registrerats, fotograferats och uppgifterna har vidarebefordrats till USA:s ambassad, som analyserat och lagt in dem i databasen SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Sedan dess har avslöjanden om SDU-grupper kommit också i Danmark och Sverige. Även i Tyskland - och enligt vissa uppgifter vid alla amerikanska beskickningar i världen - tros SDU operera.

Enligt norska TV2 ska flera hundra norrmän finnas i databasen.

STOCKHOLM. Det var i förra veckan som TV2 i Norge avslöjade att före detta norska poliser bevakat norrmän - på uppdrag av CIA och den amerikanska ambassaden.

Även i Danmark har den amerikanska ambassaden bedrivit en liknande verksamhet - och att USA också övervakar Sverige har nu konstaterats. Detta bekräftade justitieminister Beatrice Ask (m) på en presskonferens under lördagen:

– Efter kontakter mellan amerikanska ambassaden och Säpo har det bekräftats att den amerikanska ambassaden i Stockholm har vidtagit övervakningsåtgärder av samma slag som i Norge, uppgav Ask under konferensen.

Enligt uppgifter har USA övervakat människor och bilar som befunnit sig runt den amerikanska ambassaden i Stockholm eller kring amerikanska intressen i Sverige - ända sedan år 2000.

– Omfattningen känner vi inte till. Verksamheten har pågått länge, sedan 2000. Inga berörda svenska myndigheter ska ha känt till det, säger Ask till Expressen.

Man har bland annat fotograferat personer i området kring ambassaden - material som sedan sammanställts och skickats till USA. Ask själv säger att hon inte haft någon kännedom om vad som pågått och utgår från att amerikanska ambassaden kommer att informera om "hur den här utredningen gått till". Troligen är det enskilda svenskar som övervakats.

Journalisten och författaren Jan Guillou uppgav tidigare i veckan att han starkt misstänkte en amerikansk spaning av Sverige:

– Självfallet är det så, säger han till Aftonbladet.

Tidigare i veckan pressades Ask om misstankarna att spionage även pågått mot svenskar, men sa då att det hela var en "polisiär fråga", skriver Aftonbladet.

Det är ännu oklart om den amerikanska ambassaden eller de personer som bedrivit spaningen brutit mot någon lag.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.