- Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Datalagring: E-post ska lagras i sex månader

Uppgifterna får begäras ut om syftet är att bekämpa brott. Men det kommer att kosta.


Datalagrings- direktivet

Datalagringsdirektivet (Direktiv om lagring av elektronisk data), officiellt med den fullständiga titeln Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/24/EG av den 15 mars 2006 om lagring av uppgifter som genererats eller behandlats i samband med tillhandahållande av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster eller allmänna kommunikationsnät och om ändring av direktiv 2002/58/EG är en på unionell nivå antagen författning som gäller inom Europeiska unionen från 3 maj samma år, och som skulle varit implementerad i medlemsländernas lagstiftning senast 15 september 2007. Direktivets åsyftade verkansområde är konsumentskydd och telekommunikationer, men det utgör också en reaktion på inträffade terrordåd i Europa.

(källa: Wikipedia)

STOCKHOLM. På torsdagen presenterade justitieminister Beatrice Ask (m) regeringens lagrådsremiss om datalagring.

Regeringen föreslår där att alla telefon- och bredbandsoperatörer ska lagra uppgifter i ett halvår och lämna ut dem när syftet är brottsbekämpning.

För att värna rättssäkerheten ska myndigheterna, inklusive polisen, tvingas betala för att begära ut uppgifterna.

Lagen kommer att träda i kraft från och med 1 juli 2011 om regeringen får som de vill.

Lagrådsremissen läggs fram som ett led i genomförandet av EU:s datalagringsdirektiv, som tvingar medlemsländerna att lagstifta om lagring av telefonsamtal, sms, e-post och annan internettrafik.

Läs regeringens pressmeddelande om det nya förslaget.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Støre möblerar om i regeringen

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.