Kattens hemlighet avslöjad

Forskare vid det prestigefyllda universitetet MIT i USA har avslöjat hur katten kan dricka utan att bli blöt. Nu hoppas flera att avslöjandet ska bidra till att kunna utveckla så kallade mjuka robotar som kan gå på vatten.


BOSTON. Till skillnad från människan bästa vän - hunden - kan katten dricka vatten utan att blöta ner vare sig morrhår eller hakan. Ett mysterium, tills nu.

Fyra forskare vid det prestigefyllda universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT) har under fyra år filmat olika kattdjur för att avslöja hemligheten.

Tidigare har man felaktigt antagit att katten, precis som hunden, formar tungan likt en slev för att få upp vatten.

Men svaret är mer avancerat än så. Katten balanserar två olika fysikaliska krafter -  gravitationen och tröghetskraften - för att optimera sitt drickande.

Kattdjuren vrider tungan när den nuddar vätskan, och när katten drar tillbaka tungan skapar den en uppåtgående miniström i vattnet. Katten stänger sin mun precis i rätt läge och får på så sätt i sig vattnet innan tyngdkraften drar ner vätskan igen, utan att blöt ner sig.

– Ingen har någonsin studerat fenomenet tidigare, men vi fann att katten använder avancerad fysik för att optimera sitt drickande, säger Jeffrey Aristoff, en av de fyra forskarna vid MIT, till Washington Post. 

En av forskarnas slutsatser är - föga överraskande - att katten hittat det mest gynnsamma tempot i sitt drickande, vilket ger maximalt med vatten till minsta ansträngning.

– Katten verkar veta precis hur fort den kan dricka. Stänger den munnen för snabbt, får den inte i sig allt vatten. Men stänger den munnen för sent får den inte i sig något alls, säger biofysikern Roman Stocker till tidskriften Science.

Det är fortfarande osäkert hur avslöjandet om kattens drickande kan användas i framtida forskning. Men enligt Jeffrey Aristoff kan kattavslöjandet användas för att utveckla så kallade mjuka robotar att gå på vattnet, skriver Washington Post.

Se hur katten dricker i slow-motion

Exempel på en så kallad "mjuk robot"

/
/
/
/
/
/
MIT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.