Nu kan Fredrik Reinfeldts moderater tvingas redovisa vem som ger dem pengar och hur mycket.
Nu kan Fredrik Reinfeldts moderater tvingas redovisa vem som ger dem pengar och hur mycket. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Pengarna på bordet, Reinfeldt

Nu kräver också moderaternas koalitionspartners att alla partier redovisar var pengarna kommer ifrån.


STOCKHOLM. Alla partier måste lägga korten på bordet om var pengarna kommer ifrån.

Nu kräver också de mindre allianspartierna att moderaterna går med på att redovisa sina finanser, skriver Dagens Nyheter. Och enligt tidningen är en överenskommelse nära och kan vara klar nästa vecka.

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) behandlar just nu motioner från miljöpartiet och enskilda socialdemokrater som kräver lagstiftning om att samtliga politiska partier öppet redovisar gåvor från företag samt alla större gåvor från enskilda personer.

Tidigare har moderaterna och kristdemokraterna varit emot öppenhet - med hänvisning till valhemligheten. Men nu har folkpartiet och centern fått till stånd förhandlingar i frågan.

– Vi tror att det skulle vara bra för hela alliansen om vi visar att vi står för öppenhet, säger centerns tillträdande partisekreterare Michael Arthursson till DN.

Också kristdemokraterna kan numera tänka sig reglering.

– Vi, c och fp har samma inställning. Vi driver på. Det roliga är att moderaterna är mycket beredda att samtala om detta. Utan att föregå KU:s behandling så tror jag att vi ska hitta en väg framåt. Vi talar om max en vecka, säger Tuve Skånberg till DN.

Moderaterna vill inte kommentera de pågående samtalen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!