Kockar i kamp om SM-titel

Snabbt, snabbt skala, hacka, filea, steka.


Skala, hacka, filea, steka - och så en snabb blick på klockan.

Lisebergshallen i Göteborg var på torsdagen arena för sex proffskockar som tävlade om att bli Årets kock 2009.

Fem män och en kvinna gav sig i kast med såväl fisk som kött. Från en lång disk, med små avbalkningar mellan kockarna, spred sig sakteliga aromen från matlagningen. Ett par hundra åskådare fanns på plats och kunde också beskåda hantverket via en stor tv-skärm.

Fisken var sej och köttet kotlettrad av gris och av bland annat dem skulle de tävlande skapa två moderna restaurangrätter.

De manliga deltagarna brukar vara i majoritet.

– Men det känns som att tjejerna kommer. Vi har haft fler och fler i semifinalerna, så det börjar hända saker, säger tävlingsgeneralen Hanna Halpern.

Och standarden på kockbranschen blir bara bättre och bättre, enligt henne.

Tävlingstemat för i år är Naturlighet möter teknik.

Naturlighet är fortsättningen på miljötemat som vi har haft i flera år - ekologiska råvaror, kravmärkt och närproducerat. Men man ska inte vara rädd för tekniken, att använda sig av den teknik som finns i köket.

Deltagarna uppgift är inte enkel.

– Tanken är att man ska "sträcka" sig lite. Utmana sig själv, säger Hanna Halpern.

Det är tuffare och tuffare varje år att vinna.

Deltagarna jobbar också under tidspress med poängavdrag om det drar ut på tiden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!