- Foto: Stefan Gustavsson/Scanpix

Färre röker - men fler får lungcancer

"Mycket förvånande."


Rökarna blir färre och färre. Något som borde leda till att antalet som får lungcancer också blir det. Men i stället går utvecklingen åt motsatt håll.

I dag insjuknar 40 procent fler i lungcancer än för 15 år sedan, då betydligt fler rökte.

Det framgår av en undersökning i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion som redovisas vid den medicinska riksstämman i Göteborg på onsdagen.

Och utvecklingen chockar forskarna.

– Denna kraftiga ökning är mycket förvånande. I synnerhet är det märkligt att den tidigare minskningen av lungcancer bland män nu efter många år brutits och till och med vänts till en ökning. Ändå har rökningen bland män fortsatt att minska, säger docent Gunnar Wagenius, överläkare vid Akademiska sjukhusets cancerklinik, till UNT.

Lungcancer är den femte vanligaste cancerformen i Sverige och den cancer som kräver flest liv i landet. Nu misstänker man att något annat än rökning ligger bakom ökningen, eftersom den inte minskar när rökningen gör det.

– Det talar för att det finns någon eller några nytillkomna faktorer vid sidan av rökningen som bromsat denna nedgång. Vilka dessa faktorer kan vara är än så länge mycket gåtfullt, säger Gunnar Wagenius till UNT.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!