EXTRA: "FRA läcker info till utländsk underrättelsetjänst"

Mailare hävdar att integriteten inte skyddas.


Det är i ett mail till Signalspaningsenheten som signaturen "Lars", som uppges vara anställd på FRA (Försvarets Radioanstalt), avslöjar att FRA utbyter information om svenska medborgare med utländsk underrättelsetjänst.

Enligt tidningen Ny Teknik påstår "Lars" att informationen som utbyts mellan FRA och utländsk underrättelsetjänst inte granskas tillräckligt, vilket innebär att just de uppgifter om vanliga svenskar som påståtts vara i trygga händer hos FRA i stället når främmaned makt.

Stämmer uppgifterna strider det mot lagen och är ett exempel på precis de farhågor FRA-kritikerna hade innan den nya signalspaningslagen klubbades i riksdagen.

Adresser och telefonnummer med tydlig svensk prägel, som .se-adresser och +46-telefonnummer, flitreras bort, medan mailadresser som slutar på .com, till exempel gmail, hotmail eller yahoo, bara filtreras i enstaka fall via stickprov.

Dessutom uppger Ny Teknik att uppgifter som kan skada svenska intressen också lämnas ut, på grund av att organisationen inte fungerar som den ska.

Kan påståendena styrkas väntar tuffa tider för alla politiker som hävdat att det svenska integritetsskyddet var säkrat när lagen klubbades igenom.

/
FRA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En häktad för mord i Uppsala i september

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.