Nu har socialdemokraterna svängt om FRA-lagen. Och vill låta Säpo signalspana.
– Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör att också Säpo ska kunna få information från FRA, säger Morgan Johansson (s).
1 av 2
Nu har socialdemokraterna svängt om FRA-lagen. Och vill låta Säpo signalspana. – Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör att också Säpo ska kunna få information från FRA, säger Morgan Johansson (s). - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 2
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

(S)vänger om FRA

Nu vill socialdemokraterna låta Säpo signalspana. Och löftet att riva upp FRA-lagen skrotas.


Det här är FRA-lagen

FRA-lagen är det populära namnet på ett större paket lagändringar som innebär att Försvarets radioanstalt - som under kalla kriget spanade i etern - får rätt att spana i kabelburen trafik. Det vill säga all elektronisk kommunikation.

2008 mötte FRA-lagen ett häftigt motstånd bland svenska bloggare - en "revolution" som kom att beskrivas som en "bloggbävning". Därpå tog också medierna upp frågan och FRA-lagen möttes av en våg av protester ända fram till att den antogs den 18 juni 2008.

STOCKHOLM. Socialdemokraterna har på nytt svängt i FRA-frågan och stöder nu regeringen. Säpo ska få rätt att signalspana "för att lättare kartlägga terroristgrupper".

– Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör att också Säpo ska kunna få information från FRA, säger Morgan Johansson (s), ordförande i riksdagens justitieutskott, till Svenska Dagbladet.

Allianspartierna är sedan tidigare överens om att också säkerhetspolisen ska få signalspana. Hur det rent praktiskt ska ske ska utredas. Om det är den nuvarande myndigheten, FRA, eller en ny som ska sköta Säpos spaningar.

– Jag tycker att det är bra att svensk säkerhetspolis i extrema undantagsfall ska kunna använda sig av detta verktyg. Varför? Jo, för att det kan stå stora mänskliga och demokratiska värden på spel, säger Johan Pehrson, folkpartiets talesman i justitiefrågor, till SvD.

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet gick tillsammans till val på att riva upp den hett omdebatterade FRA-lagen.

Men nu har socialdemokraterna alltså bytt fot.

– Jag tycker inte att det finns någon anledning nu att riva upp allt det där igen. Det som blev fel var bland annat att man uteslöt Säpo från den här möjligheten. Men det bör man kunna rätta till. Det är vi från vårt parti beredda att göra i en konstruktiv anda med regeringen, säger Morgan Johansson.

/
/
FRA
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.