- Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Sverige utvisar kristna irakier - får kritik

"Jag är bekymrad eftersom detta inte var första gången Sverige har tvångsutvisat flyktingar till Irak."


Sverige fortsätter att utvisa kristna irakier - trots uppmaningar om att låta bli. Senast i onsdags sattes 20 irakier på ett plan tillbaka till Irak. Av dem var fem kristna.

Detta oroar Europarådet, som nu riktar skarp kritik mot Sveriges migrationspolitik.

"Jag är bekymrad eftersom detta inte var första gången Sverige har tvångsutvisat flyktingar till Irak", säger ordföranden Mevlüt Cavusoglu i ett pressmeddelande.

Även UNHCR, Förenta nationernas flyktingkommissariat, har ställt sig frågande till det svenska agerandet.

"De här tvångsutvisningarna sker samtidigt som fem av våra kontor rapporterar en tydlig ökning av kristna irakier som flyr Bagdad och Mosul", säger talespersonen Melissa Fleming, enligt organisationens hemsida.

En av de utvisade kristna irakierna berättade för Fleming att han flytt från Irak 2007 efter att milismän hotat honom till livet. Men hans asylsökan i Sverige avslogs eftersom man ansåg att hoten inte riktades personligen mot honom. De övriga som utvisades berättar att deras ansökningar avslogs med hänvisning till "det förbättrade säkerhetsläget i Irak", skriver Svenska Dagbladet.

Tusentals kristna irakier är nu på flykt efter en attack mot en kyrka i Bagdad för två månader sedan. 46 civila miste livet i samband med attacken.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vapen förstörda i Jemen

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.