... Gustav Almestad.
1 av 3
... Gustav Almestad. - Foto: Klara Storbacka
... kondom, menar sexbloggaren...
2 av 3
... kondom, menar sexbloggaren... - Foto: Lee Jin-Man/AP/Scanpix
På spritflaskan ska man skriva...
3 av 3
På spritflaskan ska man skriva... - Foto: Axel Öberg / SvD / SCANPIX

Gustav Almestad: När fyllejaget vill toppa med ligg

Nyheter24 publicerar med anledning av twitter- och bloggrörelsen #prataomdet texter om gränsdragningar, gråzoner och glasklara övertramp i sexuella situationer.Gustav Almestad är sex- och relationsbloggare på Nyheter24, redaktör för antologin Skamlöst och självutnämnd nördfeminist. Det här är hans bidrag om hur man minimerar risken för övergrepp.


#prataomdet

I spåren av misstron mot kvinnorna som anmält Julian Assange skrev Johanna Koljonen för ett par dagar sedan på Twitter öppet och personligt om gränsdragningar, gråzoner och glasklara övertramp i sexuella situationer. Hundratals följde Koljonens exempel på Twitter under rubriken #prataomdet. Som en följd av debatten publicerar i veckan bland annat DN, Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet, City, Nyheter24, Dagens Arena, SVT Debatt och Bang, texter på ämnet.

En samlande sajt för texterna har också satts upp.

På efterfest i fyllan, och värre fyllan, och med spriten som jag passar mig för annars men nu ska den allt ner! Vi fyra på vardagsrumsgolvet och snart har konversationen ebbat ut och två försvinner med förvånansvärd självklarhet in i ett sovrum ihop. Vi kvarvarande två i ett annat, och kan två främlingar gå iväg ihop kan vi ta vid där hånglet slutade en annan gång.

Jag tror att jag är fett kåt men det kan vara bekräftelsen också. Eller bara fyllejaget som vill toppa känslan med ligg som avslut. Jag vet det i alla fall när vi har händer överallt på varandra, att den toppade känslan också är lite domnad.

Min lust känns separat från min upplevelse av den. Jag vill ha mer av henne för min sinnesro, inte för mitt kön. Helt vid sidan av tanken känner jag kåtvärmen som skulle vilja växa mer men bara stannar på
hälften. Det är förstås lika bra när jag börjar tala med henne i stället för att känna mig fram och jag inser att min tankes lust är den enda som får något inatt. Jag slickar henne för min bekräftelses
skull och låter kuken sova.

Dagen efter ligger dimman av fylla kvar över händelsen och jag börjar tvivla på om jag varit pådrivande för att hångla och ta av våra kläder på ett alldeles schysst sätt. Jag är egentligen säker, och jag minns
att jag frågat mig fram till slut, men samtidigt så där osäker som inför risken att ha glömt låsa ytterdörren eller stänga av plattan på spisen.

På en helt annan plats, också fyllan, med henne som jag velat ha länge, länge och äntligen är hemma hos. Hur jag först backar och räddhågset konverserar i stället för att kyssa henne, tills hon säger ifrån. Hur
vi hånglar, tar på varandra och jag till sist har henne över mig. Är inuti.

Hur samtalet innan, eller hånglandet, eller penetrationen, aldrig innehöll ordet kondom trots att hon mycket väl visste att det fanns någon annan strax innan som jag troligen inte heller haft skydd med. Precis som jag är bergsäker på att det gäller mig själv också tror jag att hon helt enkelt inte vågat ta upp det.

Vi gör detta mot varandra. Sedan gör vi det igen morgonen efter men då har ju redan sjukdomsrisken hejat, passerat och lämnat sina eventuella souvenirer.

Det här är inte övergreppshistorier. Men situationer som fått mig att oroas. Många män verkar oroliga för att antingen göra något fel mot en annan människa, eller för att bli anmälda för något i efterhand som de tyckte var okej. Män som kvinnor vill gärna skylla på alkohol och den har sannerligen gjort sitt många gånger. Ändå är det ganska enkelt.

Ett tvåstegsprogram för att minimera risken att begå något: När man känner att den man tar på tar tillbaka så vet man att man gjort rätt. Och när man säger ”har du en kondom?” så har man gjort så rätt att man både skyddar sig och lämnar ett tydligt uttalande om vad man vill göra som lämnar utrymme att ångra sig. Skriv detta på varje ölburk och vinannons nu.

Läs Gustav Almestads blogg Pillow Talk.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.